Ποια συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις της έλλειψης βιταμινών -Πώς αντιμετωπίζεται - iefimerida.gr

Ποια συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις της έλλειψης βιταμινών -Πώς αντιμετωπίζεται

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμα και μία πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, εκνευρισμού, υπνηλίας, άγχους, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, έλλειψη συγκέντρωσης, παχυσαρκία κλπ. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει απο μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με τη διαλυτότητά τους, οι βιταμίνες χωρίζονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) που διαλύονται στα λίπη, και σε υδατοδιαλυτές (B και C) που διαλύονται στο νερό. Οι λιποδιαλυτές αποθηκεύονται κυρίως στο συκώτι και παραμένουν στο σώμα περίπου 24 ώρες. Οι υδατοδιαλυτές αποθηκεύονται στο σώμα σε μικρότερες ποσότητες και αποβάλλονται με τον ιδρώτα και τα ούρα.

Η έλλειψη κάθε μιας από τις βιταμίνες συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα.

Ξηροδερμία και προβλήματα όρασης; -λείπει βιταμίνη Α

Επίσης, η οριακή έλλειψή της αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναονευστικού συστήματος και δερματικές παθήσεις.
Θα τη βρεις Στο γάλα, στον κρόκο αβγού, στο βούτυρο, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα, π.χ., καρότο, γλυκοπατάτα, πεπόνι, καθώς και σε μαργαρίνη και χυμούς φρούτων.

Ψυχολογική κατάπτωση -λείπει Βιταμίνη C

Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Η παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης πάθησης της καρδιάς και εξασθένισης του ανοσοποιητικού σου συστήματος.
Θα τη βρεις Στα φρούτα κυρίως στα εσπεριδοειδή (ακτινίδιο, φράουλα, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), τα λαχανικά, π.χ., μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα στρείδια κλπ.

Αφθες στο στόμα, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα; -λείπει ριβοφλαβίνη (Β2)

Η έλλειψή της οδηγεί και στη δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσβληθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.
Θα τη βρεις Σε μαγιά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά, αβγό, γάλα, κοτόπουλο.

Κόπωση, κατάθλιψη ή έχεις απώλεια μνήμης; -λείπει νιασίνη

Θεωρείται μία από τις πιο σταθερές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η σημαντική απώλειά της παρατηρείται συνήθως με το μαγείρεμα, π.χ., υπερβολικό βράσιμο.
Θα τη βρεις Σε ρύζι (λευκό και καστανό), τόνο, κοτόπουλο, μπρόκολο.

Αυστηρές δίαιτες; -έλλειψη βιταμίνης Ε

Βέβαια η έλλειψη της δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και παθήσεων της καρδιάς.
Θα τη βρεις Στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στη μαργαρίνη, τα σπαράγγι,α το αβοκάντο, το αβγό, τα θαλασσινά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κράκερ, στους χυμούς φρούτων και στα δημητριακά πρωινού. Η απορρόφηση της γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση λιπών και ελαίων.

Πηγή Shape

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ