Στουρνάρας - Μητσοτάκης τρέχουν και δεν φτάνουν με την Τρόικα - iefimerida.gr

Στουρνάρας - Μητσοτάκης τρέχουν και δεν φτάνουν με την Τρόικα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τα υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση προκειμένου η δόση των 8,1 δισ. ευρώ να δοθεί μια και έξω και όχι σε δόσεις αλλά και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, όπως αυτό με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αυτή την ώρα βρίσκονται σε σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών ενώ το ραντεβού τους με τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει οριστεί για τις επτά και μισή το απόγευμα.

Νωρίτερα και προκειμένου η ελληνική πλευρά να είναι καλύτερα προετοιμασμένη αλλά και συντονισμένη για τη διαπραγμάτευση πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Γιάννη Στουρνάρα, Κυριάκου Μητσοτάκη, Εύης Χριστοφιλοπούλου, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Βρούτση, Γιάννη Μιχελάκη, Ζέτας Μακρή και Αντώνη Μπέζα. Στο τραπέζι έπεσαν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το πρόγραμμα κινητικότητας αλλά και η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ.

«Είναι πραγματικά δύσκολα. Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας», ανέφερε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αμέσως μετά τη συγκεκριμένη σύσκεψη, δείχνοντας το στίγμα και της «μάχης» που πρέπει να δοθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών για να λήξει ομαλά η διαπραγμάτευση, ενώ δεν μπορούσε να κρύψει ον προβληματισμό του απέναντι στο ενδεχόμενο να γίνει εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ ευρώ σε... δόσεις.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πέρα από την προφανή πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα, γεννάται αυτομάτως ζήτημα και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ το οποίο έχει διαμηνύσει ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το τέλος Ιουλίου, καθώς από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα συνέχισης της χρηματοδότησης από το Ταμείο λόγω του «κενού» των 4,6 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι οι Βόρειοι -Φινλανδία, Γερμανία, Αυστρία- έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι η έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα συνεπάγεται γενικότερο πρόβλημα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του έκανε λόγο για θρίλερ σε σχέση με την εκταμίευση της δόσης τονίζοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παγώσει τη διαδικασία, αν δεν καλυφθεί προηγουμένως το δημοσιονομικό κενό.

Από την πλευρά του, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωνε πως «είμαστε καλά προετοιμασμένοι, ό,τι σας έχουμε πει έως τώρα ισχύει», ενώ στελέχη του υπουργείου Υγείας εμφανίζονταν αισιόδοξα για την μαύρη τρύπα στον ΕΟΠΥΥ τονίζοντας ότι θα αντιμετωπιστεί και την όποια υπέρβαση δαπάνης θα τη χρεώνονται τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές.

Το αγκάθι της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη - Τρόικα

Η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει παράταση χρόνου για το πρόγραμμα κινητικότητας.

Πάντως, ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI τόνιζε ότι η Ελλάδα δεν πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις για να λάβει τη δόση, καθώς η αναδιάρθρωση του Δημοσίου έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει 2 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο και τα υπόλοιπα το Σεπτέμβριο, να σπάσει δηλαδή η δόση, ένα σενάριο που δεν θέλει να φαντάζεται η ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ