Ο Μπαράκ Ομπάμα στο κελί που πέρασε 18 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα στις φυλακές Ρόμπεν [εικόνα] - iefimerida.gr

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο κελί που πέρασε 18 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα στις φυλακές Ρόμπεν [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις φυλακές στο νησί Ρόμπεν, εκεί που ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε έγκλειστος 18 χρόνια της ζωής του επισκέφτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Ο πλανητάρχης συνεχίζει την επίσκεψή του στη Νότιο Αφρική και βρέθηκε στο υγρό κελί του Μαντέλα που, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, προκάλεσε το πρόβλημα στους πνεύμονές του, που απειλεί να τον οδηγήσει στο θάνατο.

Αργότερα ο Ομπάμα μίλησε στο πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, στον ίδιο χώρο όπου ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε εκφωνήσει πριν από 47 χρόνια ομιλία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όσους μάχονταν το Απαρτχάιντ, όπως σχολίασε το BBC. Ο Ομπάμα δήλωσε «βαθύτατα ταπεινός» μετά την επίσκεψή του στις διαβόητες φυλακές του Ρόμπεν. Στην ομιλία του πάντως, επρόκειτο να αναφερθεί κυρίως στο μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο για τον εξηλεκτρισμό περιοχών στην Αφρική.

Πάντως η επίσκεψη συνοδεύεται από διαμαρτυρίες κυρίως για την πολιτική του Ομπάμα σχετικά με την τρομοκρατία και τη χρήση των drone σε αποστολές κατά εξτρεμιστικών ομάδων στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφτηκε μέλη της οικογένειας του ιστορικού ηγέτη, ο οποίος παραμένει σε νοσοκομείο της Πρετόριας σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της λοίμωξης στους πνεύμονες που τον ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες. «Είναι πηγή έμπνευσης για τον κόσμο», είπε ο Ομπάμα για το Νοτιοαφρικανό ηγέτη.

Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί το 2005, όταν ο Ομπάμα ήταν ακόμη γερουσιαστής. Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επισκέφτηκε τον Μαντέλα, συναντήθηκε όμως με μέλη της οικογένειάς του και μίλησε τηλεφωνικά με τη σύζυγό του Γκράσα Μαρσέλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στο κελί που πέρασε 18 χρόνια ο Νέλσον Μαντέλα στις φυλακές Ρόμπεν [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ