Επεισόδια πριν από την ομιλία του Ομπάμα στη Νότια Αφρική [εικόνες] - iefimerida.gr

Επεισόδια πριν από την ομιλία του Ομπάμα στη Νότια Αφρική [εικόνες]

Επεισόδια πριν από την ομιλία του Ομπάμα στη Ν. Αφρική – « Εμπνευση για εμένα κα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε πως ο Νέλσον Μαντέλα και η πορεία του υπήρξαν έμπνευση για εκείνον, εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την παρουσία του στη Νότια Αφρική. Τα επεισόδια προκλήθηκαν πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Πανεπιστήμιο του Σοβέτο, ενώ νωρίτερα ο ίδιος και η Μισέλ Ομπάμα συναντήθηκαν με μέλη της οικογενείας του Μαντέλα.

«Τους εξέφρασα την υποστήριξή μου σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βιώνουν», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από τη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε τηλεφωνικά με τη σύζυγο του Μαντέλα, καθώς δεν ήθελε να φύγει από το πλευρό του.

Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πρόκειται να επισκεφθεί τον Μαντέλα στο νοσοκομείο της Πρετόρια όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες σεβόμενοι την επιθυμία της οικογένειάς του και προκειμένου να μην διαταράξουν την ηρεμία του.

Λίγο πριν βρεθεί στο πανεπιστήμιο του Σοβέτο ο Ομπάμα, οι άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής συγκρούστηκαν με διαδηλωτές. Εκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν αρκετές εκατοντάδες άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από την πανεπιστημιούπολη του Σοβέτο, όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Ομπάμα ενώπιον φοιτητών.

Το πρόγραμμα της ημέρας ξεκίνησε με συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Νοτιοαφριανό ομόλογό του, Τζέικομπ Ζούμα.

«Η μάχη ενάντια στο απαρτχάιντ για την ελευθερία. Το κουράγιο του Μαντίμπα, η ιστορική μετάβαση σε μία ελεύθερη και δημοκρατική χώρα υπήρξαν έμπνευση για εμένα. Υπήρξαν έμπνευση για όλο τον κόσμο», είπε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ομπάμα, αποκαλώντας τον Μαντέλα με το όνομα της φυλής του, ένα από αυτά με τα οποία αναφέρεται.

«Οι εκδηλώσεις αγάπης που έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι ο θρίαμβος του Μαντίμπα και του έθνους μιλά σε κάτι πολύ βαθύ στο ανθρώπινο πνεύμα. Τη λαχτάρα για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια που ξεπερνά τα όρια της φυλής», πρόσθεσε ο Ομπάμα, ενώ ο Ζούμα είπε από την πλευρά του πως ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Μαντελα έχουν «κοινή ιστορία ως οι πρώτοι μαύροι πρόεδροι των χωρών σας. Για αυτό κουβαλάτε τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν βιώσει την καταπίεση».

Επεισόδια πριν από την ομιλία του Ομπάμα στη Νότια Αφρική [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Επεισόδια πριν από την ομιλία του Ομπάμα στη Νότια Αφρική [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Επεισόδια πριν από την ομιλία του Ομπάμα στη Νότια Αφρική [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Επεισόδια πριν από την ομιλία του Ομπάμα στη Νότια Αφρική [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ