Με 5 λίστες "υπόπτων" ξεκινά ελέγχους το ΣΔΟΕ - iefimerida.gr

Με 5 λίστες "υπόπτων" ξεκινά ελέγχους το ΣΔΟΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στοχευμένοι θα είναι οι πρώτοι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ, καθώς έχουν ήδη δημιουργηθεί πέντε λίστες "συνήθως υπόπτων", απ' όπου και θα ξεκινήσουν οι επιθεωρήσεις του Σώματος. Πρόκειται για πέντε λίστες που περιλαμβάνουν τις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οφειλέτες του Δημοσίου, τραγουδιστές και συμβολαιογράφους που χρωστούν στην εφορία, 9.173 ιδοκτήτες ακινήτων αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007 και ακόμη όσους δεν έχουν υποβάλλει ΦΠΑ έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αρχίσουν άμεσα οι φορολογικοί έλεγχοι.

Οι λίστες αυτές προήλθαν από τις πέντε ειδικές ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τις εν λόγω ομάδες εργασίας συντονίζει η Κατευθυντήρια Επιτροπή, που αποτελείται από τους συναρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών. Οι ομάδες εργασίας εστιάζουν σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα, μέσα όμως από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, υπάρχει σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων για τη συνολική αντιμετώπιση οφειλών επιμέρους επαγγελματικών ομάδων με τη δημιουργία κατάστασης οφειλετών – προμηθευτών μεγάλων αλυσίδων super market, τραγουδιστών και συμβολαιογράφων με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της εφορίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, προτάθηκε η θέσπιση νέων κριτηρίων για την επιλογή των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ ή 10 εκατ. ευρώ κατά περίπτωση.

Παράλληλα, θα εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με μεγάλη περιουσία και ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι 9.173 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ ως όφειλαν.

Τέλος, θα υπάρχει σε καθημερινή βάση έλεγχος των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και όσοι αγνοήσουν αυτή τη φορολογική υποχρέωση θα καλούνται στην εφορία για εξηγήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ