Οι τούρκικες σαπουνόπερες πάνε BBC – Αφιέρωμα του βρετανικού δικτύου στον «Σουλεϊμάν» και την... παρέα του - iefimerida.gr

Οι τούρκικες σαπουνόπερες πάνε BBC – Αφιέρωμα του βρετανικού δικτύου στον «Σουλεϊμάν» και την... παρέα του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» δεν έχει πέραση μόνο στην Ελλάδα. Η φήμη της τουρκικής σαπουνόπερας έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Λόγο σ' αυτό έπαιξε και η συμμετοχή του πρωταγωνιστή της σειράς Χαλίτ Εργκέντς στις διαδηλώσεις της πλατείας Ταξίμ.

Τo BBC ετοίμασε αφιέρωμα στη σειρά που προκαλεί εθισμό σε χιλιάδες τηλεθεατές, αλλά και γενικότερα στις ραγδαία ανερχόμενες σαπουνόπερες της γειτονικής χώρας, στις οποίες όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, γίνεται κατανάλωση αλκοόλ και παρουσιάζονται ιστορίες με φλογερούς έρωτες και παράνομους δεσμούς.

«Οι πολίτες θεωρούν τους ηθοποιούς μέλη της οικογένειάς τους», καθώς σε κάθε καινούριο επεισόδιο ο τηλεθεατής ανακαλύπτει μία νέα δυναμική στο εσωτερικό των οικογενειών που παρουσιάζονται μέσω των σειρών. «Στην αρχή των διαδηλώσεων που σάρωσαν την Τουρκία, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν έναν άνδρα με μακριά γενειάδα να βρίσκεται ανάμεσα στα πλήθη στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Αργότερα ο ίδιος άνδρας συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό με την ελπίδα να μεσολαβήσει ανάμεσα στη κυβέρνηση και τους διαδηλωτές. Αυτός ο άνδρας είναι ο Χαλίτ Εργκέντς και είναι διεθνώς γνωστός για τον ρόλο του ως Σουλτάνος στην τουρκική σειρά "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής"», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Η σειρά που βρίσκεται στην τέταρτη σεζόν στην Τουρκία, είναι ένα από τα τηλεοπτικά προϊόντα που έφεραν στην χώρα 130 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις στο εξωτερικό την περασμένη χρονιά.

Όπως φαίνεται τα σόου αυτού του τύπου με την πλούσια παραγωγή, τις υποθέσεις γεμάτο έρωτα, πάθος και ίντριγκα, γοητευτικούς ηθοποιούς και πανέμορφα τουρκικά τοπία, μαγνητίζουν τους τηλεθεατές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Φάτμα Σάπτσι, επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής Ay Yapim, στην οποία ανήκει η σειρά «Πειρασμός» με τηλεθέαση στην Τουρκία που έφτασε ακόμα και το 60%, πίσω από την επιτυχία των τουρκικών τηλεοπτικών προϊόντων βρίσκεται κάτι άλλο.

«Οι πολίτες θεωρούν τους ηθοποιούς μέλη της οικογένειάς τους», καθώς σε κάθε καινούριο επεισόδιο ο τηλεθεατής ανακαλύπτει μία νέα δυναμική στο εσωτερικό των οικογενειών που παρουσιάζονται μέσω των σειρών.

Την ίδια στιγμή, σημαντική άνοδος των τουρκικών σειρών σημειώνεται και στις αραβικές χώρες όπου εξάγονται τα τηλεοπτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, Ασλι Τουντς, του Πανεπιστημίου Μπιλτζί, αυτό συμβαίνει γιατί στις τουρκικές σειρές διαδραματίζονται καταστάσεις που η αραβική τηλεόραση δύσκολα θα θίξει, όπως η ισότητα των φύλων, οι ερωτικές σχέσεις, τα παιδιά ανύπαντρων ζευγαριών και άλλα.

Παρόλα αυτά, όπως διαπιστώνει ο Νέιθαν Γουίλιαμς που υπογράφει το κείμενο, ίσως το σημαντικότερο ατού είναι η παρουσίαση της σχέσης ανδρών-γυναικών.

«Κάποια από αυτά τα όσου μιλούν στις γυναίκες τηλεθεάτριες καθώς παρουσιάζουν τους άνδρες πρωταγωνιστές να είναι ρομαντική αντί να είναι μάτσο», επισημαίνει ο Τουντς.

Βλέποντας τις περιπέτειες της Γκιουμούς από τα «Ασημένια Φεγγάρια» η γυναίκα θα υποδείξει στον σύζυγό της τον τρόπο με τον οποίο φέρεται ο άνδρας στην γυναίκα, με αποτέλεσμα οι γυναίκες της Αραβίας να «αρχίσουν να μιλούν με τους συζύγους τους μέσω των τουρκικών σειρών», υποστηρίζει εκπρόσωπος του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης Μέσης Ανατολής, Μάζεν Χάγιεκ. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2007 ξεκίνησε η μεταγλώττιση των σειρών αυτών στη συριακή γλώσσα, ώστε οι τηλεθεατές να τις παρακολουθούν με μεγαλύτερη ευκολία.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί τις σειρές πραγματικό εξαγώγιμο προϊόν, χάρη στο οποίο διαφημίζεται η χώρα, η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής, με αποτέλεσμα ολοένα περισσότεροι τουρίστες να επιθυμούν να την επισκεφθούν.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής Global Agency, Ιζέτ Πίντο: «Δείχνουμε τη χώρα μας σε εκατομμύρια τηλεθεατές. Παρουσιάζουμε τα όμορφα τοπία, τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις μας. Επομένως, ασκούμε μεγάλη επιρροή στον κόσμο μέσα από μία ήπια δύναμη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ