Ο δημοσιογράφος που πήγε στη Μόσχα να ζήσει ως Σνόουντεν – Στη «φυλακή» του φυγά - iefimerida.gr

Ο δημοσιογράφος που πήγε στη Μόσχα να ζήσει ως Σνόουντεν – Στη «φυλακή» του φυγά

Ο δημοσιογράφος που πήγε στη Μόσχα για να ζήσει ως Σνόουντεν – Μέσα στη «φυλακή»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ενδιαφέρον ταξίδι κ. Φίλιπς. Αυτή η δραστηριότητα προκαλεί υποψίες». Η υπάλληλος της ζώνης transit δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί αυτός ο Αμερικανός ήθελε να περάσει 21 ώρες στο συγκεκριμένο χώρο, πριν αναχωρήσει για τον τελικό του προορισμό. Υπήρχαν πολλές πτήσεις που μπορούσαν να τον μεταφέρουν νωρίτερα. Δεν ήξερε πως επρόκειτο για τον δημοσιογράφο που έφτασε με έναν συγκεκριμένο σκοπό στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο. Να ζήσει ως Εντουαρντ Σνόουντεν στη ζώνη transit, αλλά κυρίως να εντοπίσει τον Αμερικανό φυγά.

«Η εμπειρία μου με άφησε με την αίσθηση πως αν ο πρώην σύμβουλος της NSA βρίσκεται όντως στη ζώνη transit, όπως ισχυρίζεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε έχει ήδη πάρει μία γεύση για το τι σημαίνει φυλακή», ήταν το συμπέρασμα του ανταποκριτή του Associated Press, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη αποστολή.

Ο Ιαν Φίλιπς έφυγε από την Πράγα, όπου είναι η έδρα του, με τελικό προορισμό την Ουκρανία αλλά ταξιδεύοντας εσκεμμένα χωρίς να έχει βγάλει βίζα και έχοντας φροντίσει ώστε να περάσει 21 ώρες αναμονής στην ζώνη transit.

Επιβάτες αυτού του τύπου, χωρίς βίζα, φιλοξενούνται σε συγκεκριμένη πτέρυγα ξενοδοχείου του αεροδρομίου, η οποία βρίσκεται εντός της ζώνης transit που σημαίνει ότι επίσημα δεν θεωρείται ρωσικό έδαφος.

Ο Φίλιπς λοιπόν μεταφέρθηκε εκεί για διαπιστώσει πως ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει στο δωμάτιο του. Επιτρέπονται μόνο σύντομες βόλτες στο διάδρομο, όπου τρεις κάμερες παρακολουθούν κάθε κίνηση. «Είναι παρήγορο ότι μία ταμπέλα ενημερώνει πως σε περίπτωση κινδύνου, θα ανοίξουν οι κλειδαριές στις θωρακισμένες πόρτες που οδηγούν στο ασανσέρ», είναι μία από τις πρώτες παρατηρήσεις που κάνει ο δημοσιογράφος για το χώρο.

Εξω από την πόρτα του υπήρχε φύλακας προκειμένου να είναι βέβαιο πως θα υπακούσει στις οδηγίες που έχουν όλοι οι επιβάτες που είναι στη θέση του. Ανάμεσά τους και ο Σνόουντεν, αν βέβαια βρίσκεται όντως εκεί.

Ο Φίλιπς ήταν υποχρεωμένος να περιμένει στο δωμάτιό του μέχρι να έρθει η στιγμή να τον παραλάβουν, μία ώρα πριν από την πτήση του. Εννοείται πως δεν του επιτρέπεται να επισκεφθεί το λόμπι του ξενοδοχείου, καθώς δεν έχει βίζα.

«Γύρω στα μεσάνυχτα άρχισα να νιώθω παγιδευμένος σε αυτό το δωμάτιο, με τα διπλά παράθυρα που είναι σφραγισμένα», γράφει ο δημοσιογράφος. Η διαμονή εκεί κοστίζει 300 δολάρια τη βραδιά.

Ενας από τους κανονισμούς της πτέρυγας αναφέρει πως επιτρέπεται να βγει κανείς για να καπνίσει. Μία φορά κάθε ώρα, για πέντε λεπτά και με συνοδεία. Αποδείχθηκε πως ούτε αυτό δεν μπορούσε να κάνει όμως ο Σνόουντεν, αν καπνίζει. Οπως ενημερώθηκε ο δημοσιογράφος όταν έκανε το σχετικό αίτημα στη ρεσεψιόν, πρέπει να έχει βίζα για να το κάνει και αυτό.

«Αν ο Σνόουντεν είναι εδώ, έχει πρόσβαση σε μερικά διεθνή κανάλια και ποικιλία φαγητού από το room service. Κάτι που απαιτεί όμως πιστωτική κάρτα ή αρκετά μετρητά, καθώς οι τιμές είναι αρκετά υψηλές», παρατηρεί ο δημοσιογράφος.

Οπως παραδέχθηκε, δεν κατάφερε να εντοπίσει τον φυγά. «Τηλεφώνησα και στα 37 δωμάτια του ορόφου μου, ελπίζοντας να τον βρω. Κανένας αριθμός δεν απάντησε, εκτός από έναν, που αποδείχθηκε πως ήταν το τηλέφωνο του φύλακά μου. Αντίστοιχη έρευνα στον επάνω όροφο επίσης δεν απέδωσε καρπούς», εξομολογήθηκε ο δημοσιογράφος που αν και έζησε ως Σνόουντεν για 21 ώρες, έφυγε και εκείνος από τη Μόσχα χωρίς να καταφέρει να αντικρίσει τον ακριβοθώρητο φυγά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ