Τα γερμανικά δικαστήρια κάνουν το παν για να μη μαθευτεί ποτέ το πώς διέφυγε ο ναζιστής εγκληματίας Αϊχμαν στην Αργεντινή [βίντεο] - iefimerida.gr

Τα γερμανικά δικαστήρια κάνουν το παν για να μη μαθευτεί ποτέ το πώς διέφυγε ο ναζιστής εγκληματίας Αϊχμαν στην Αργεντινή [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε απόρριψη του αιτήματος για πλήρη άρση της μυστικότητας που μέχρι σήμερα περιβάλλει τα αρχεία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προέβη η διοικητική δικαιοσύνη της Γερμανίας, κυρίως αναφορικά με το θέμα της φυγής στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Αργεντινή του ναζιστή εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν.

Η απόφαση της απόρριψης ελήφθη από το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Λειψία, ενώ το αίτημα είχε κατατεθεί από δημοσιογράφο της εφημερίδας Bild, ο οποίος ζητούσε να αρθεί πλήρως η μυστικότητα του φακέλου (με προσφυγή του ιδίου είχε αρθεί εν μέρει).

Βάσει των πληροφοριών που έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί, η Bild είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο του 2011 πως ήδη από το 1952, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι ο Άιχμαν κρυβόταν στην Αργεντινή.

Ο Άιχμαν ήταν ένας από τους εγκεφάλους της λεγόμενης Τελικής Λύσης – του Ολοκαυτώματος των Εβραίων – και είχε αναλάβει να είναι αδιάκοπη η ροή σιδηροδρομικών δρομολογίων προς τα στρατόπεδα εξόντωσης από όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Έγγραφο της υπηρεσίας πληροφοριών BND που φέρει ημερομηνία 1952 και είχε δημοσιευτεί από την εφημερίδα ανέφερε ότι «ο Άιχμαν δεν βρίσκεται στην Αίγυπτο, αλλά ζει με το ψευδώνυμο Κλέμενς στην Αργεντινή».

Ερωτηθείς σχετικά από το AFP ο νομικός σύμβουλος της Bild, Κριστόφ Παρτς έκανε λόγο για πιθανή προσφυγή της εφημερίδας στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.

Ο Παρτς εκτίμησε ότι η άρνηση της γερμανικής δικαιοσύνης να άρει την μυστικότητα σχετικά με την υπόθεση δίνει τροφή σε εικασίες σχετικά με τα κίνητρα του γερμανικού κράτους για το ζήτημα αυτό.

Η απουσία πλήρους διαφάνειας είναι ενδεχομένως «επιζήμια για τη Γερμανία» είπε από την πλευρά του ο Ντίτερ Γκράουμαν, πρόεδρος του κεντρικού ισραηλιτικού συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας. «Λυπηρή» η απόφαση είπε ο πρόεδρος της ένωσης των γερμανών δημοσιογράφων (DJV), Μίχαελ Κόνκεν.

Ο Άιχμαν λίγο μετά το τέλος του πολέμου είχε καταφύγει στην Αργεντινή με άλλο όνομα (Ρικάρντο Κλέμενς). Το 1960 συνελήφθη από πράκτορες της Μοσάντ και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1962. Ήταν η μοναδική εκτέλεση κρατουμένου στην ιστορία του Ισραήλ.

Πηγή: Guardian, Το Βήμα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ