Δεν θα πάει ο Παπακωνσταντίνου στη Βουλή- Ποιες είναι οι κατηγορίες εναντίον του- Σε ποια σημεία θα βασιστεί το πόρισμα

«Αυλαία» ρίχνει σήμερα η προανακριτική επιτροπή μετά από αρκετούς μήνες αντιπαραθέσεων και εντάσεων, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επιλέγει την αποστολή υπομνήματος και όχι την φυσική παρουσία του στη Βουλή.

Οι βουλευτές θα διαβάσουν τα όσα θα αναφέρει στο πόρισμα του ο πρώην υπουργός και τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουν τη σύνταξη του πορίσματος που πρέπει να παραδοθεί στη Βουλή μέχρι την Πέμπτη 4 Ιουλίου, ενω στις 9 Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και οι βουλευτές θα αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία τα αδικήματα με τα οποία θα σταλεί ο κ.Παπακωνσταντίνου στο Δικαστικό συμβουλιο.

Ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο Παπακωνσταντίνου

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Παπακωνσταντινου θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Μάλιστα για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου η πλειοψηφία της επιτροπής εξετάζει το ενδεχόμενο της επιτρεπτώς μεταβαλλόμενης κατηγορίας ώστε το αδίκημα της νόθευσης με βάση το άρθρο 242 του ποινικού κώδικα να γίνει πλαστογραφία με βάση το 216 του ποινικού κώδικα. Επιπροσθέτως για τα δυο κακουργήματα θα υπάρξει και η επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1680/50 περί καταχραστών του δημοσίου που προβλέπει ποινή μέχρι και ισόβια δεσμά.

Ποια είναι το κομβικά σημεία στα οποία θα βασιστεί το πόρισμα

  • Το πρώτο είναι το έγγραφο Πλασκοβίτη στο Υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας και η απάντηση που εστάλη και καλούσε τον πρώην υπουργό να χρησιμοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ για φορολογικούς σκοπούς.
  • Το δεύτερο είναι η απώλεια του περίφημου CD με τη λίστα Λαγκάρντ για το οποίο παρά τις έρευνες της προανακριτικής ποτέ δεν μάθαμε πως χάθηκε και ποιος ή ποιοι ευθύνονται.
  • Το τρίτο σημείο είναι το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του κ.Παπακωνσταντίνου και η φοροδιαφυγή που διαπίστωσε ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής εκτιμούν ότι με αυτά τα τρία σημεία θα μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν τα δυο κακουργήματα έστω και αν δεν υπήρχε η εξέταση κανενός μάρτυρα.

Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι αν το πόρισμα θα είναι ομόφωνο ή για ακόμη μια φορά θα έχουμε το σύμπτωμα των πολλαπλών πορισμάτων. Με βάση το κλίμα έντασης που επικράτησε στην επιτροπή αλλά και τις εξελίξεις με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση η πιθανότητα κοινού πορίσματος είναι απίθανη. Ετσι το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρχει κοινό πόρισμα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ που ενδεχομένως να υπογράψει και η ΔΗΜΑΡ και από κει και πέρα θα έχουμε τις πορισματικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων,του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Στις 9 Ιουλίου ημέρα που θα συζητηθεί το πόρισμα στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει και η κλήρωση των δικαστών που θα αποτελέσουν το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα εξετάσει στην συνέχεια την υπόθεση νομικά και θα αποφανθεί αν υπάρχει ή όχι παραγραφή των αδικημάτων. Τα μέλη της προανακριτικής εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση δεν θα βγει νωρίτερα από τις αρχές του 2014.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ