Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ: Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιούνται όλες τις προνοιακές παροχές - iefimerida.gr

Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ: Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιούνται όλες τις προνοιακές παροχές

Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ: Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιούνται όλες τις προνοιακ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ιστορία πέρασε η «Πράξη προστασίας του γάμου» (DOMA) στις ΗΠΑ. Και ταυτόχρονα ξεκίνησε μία νέα εποχή για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη χώρα, καθώς πλέον θα δικαιούνται όλες τις προνοιακές παροχές.

Η DOMA προέβλεπε ότι γάμος υφίσταται μόνο ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα. Κατά συνέπεια, στερούσε από τους παντρεμένους ομοφυλόφιλους φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και παροχές υγείας ή συντάξεις που δικαιούνται οι σύζυγοι. Καταργήθηκε όμως, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση της 83χρονης Εντιθ Γουίντσορ από τη Νέα Υόρκη, η οποία κλήθηκε να πληρώσει στην εφορία 363.000 δολάρια για το σπίτι που κληρονόμησε από τη σύζυγό της Τία Σπέγιερ. Κάτι που δεν θα χρειαζόταν να κάνει αν ήταν παντρεμένη με άνδρα, σύμφωνα με τη DOMA.

Στο κείμενο της απόφασης- που ελήφθη με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά- γίνεται λόγος για ανισότητα στην Πράξη Προστασίας του Γάμου. Ακόμη το δικαστήριο αρνήθηκε να επικυρώσει το νόμο για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια (Proposition 8), ανοίγοντας το δρόμο για τη νομιμοποίησή τους.

Δώδεκα αμερικανικές πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ πάνω από 30 πολιτείες τους απαγορεύουν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα με ανακοίνωσή του επικρότησε την απόφαση. «Διακηρύσσουμε πως είμαστε όλοι ίσοι. Και η αγάπη με την οποία αφοσιωνόμαστε ο ένας στον άλλον επίσης πρέπει να είναι ίση. Οταν όλοι οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι ή ποιον αγαπούν, θα είμαστε όλοι περισσότερο ελεύθεροι», ανέφερε η γραπτή ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ