Μπαράζ στη Βουλή για να μην κοπεί το πολυτεκνικό επίδομα - Ποιοι αντιδρούν

Mπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, διάταξη νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή με την οποία κόβεται από πολλές οικογένειες το επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, αφού με τη συγκεκριμένη διάταξη εισάγονται πιο αυστηρές προϋποθέσεις καταβολής του σχετικού επιδόματος.

Συγκεκριμένα η διάταξη αυτή προβλέπει ότι το επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων θα καταβάλλεται με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και όχι βάσει του φορολογητέου εισοδήματος που ίσχυε ως σήμερα.

Με τον τρόπο αυτό θα συνυπολογίζονται ως έσοδα που θα κρίνουν εάν μια πολύτεκνη οικογένεια δικαιούται να λαμβάνει επίδομα τέκνου, τυχόν επιδόματα ανεργίας, αναπηρίας και άλλα παρόμοια. Το ίδιο θα ισχύει και για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.

Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής: Η ρύθμιση δεν είναι συνταγματικώς ανεκτή

Για τη διάταξη αυτή διατύπωσε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής με έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη και η οποία αναφέρει ότι «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδος, άνευ αποχρώντος λόγου, στα πλαίσια της αυτής σχέσεως. Εν όψει δε της αδιαστίκτου διατυπώσεως της εν λόγω συνταγματικής διατάξεως αλλά και του προαναφερθέντος σκοπού της, η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγον γενικότερου δημοσίου συμφέροντος δεν είναι, επίσης, συνταγματικώς ανεκτές, ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ανωτέρω ειδικής κρατικής φροντίδος , αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές, η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους . Η θέσπιση δε, ειδικότερα τέτοιων εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή, εν όψει και του ότι ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων».

Εσωκομματικές τριβές με αφορμή τη νέα διάταξη

Ομως, εκτός από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, στη διάταξη αντιδρούν και βουλευτές της ΝΔ όπως η Φεβρωνία Πατριανάκου.

«Δεν είναι συνταγματικώς ανεκτές οι ρυθμίσεις με τις οποίες εξαιρούνται με εισοδηματικά κριτήρια οι πολύτεκνες οικογένειες από την είσπραξη του επιδόματος», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ.

«Δεν μπορώ να προσεγγίσω αυτή τη λογική. Είναι δημοσιονομικά τα κίνητρα; Εχουν υπολογιστεί οι συνέπειες; Υπάρχουν μελέτες κόστους; Τι σημαίνει σε συνταξιούχο αγρότισσα των 300 να χάνει το πολυτεκνικό επίδομα; Είμαστε χώρα που συνεχώς συρρικνώνεται. Το δημογραφικό είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα», πρόσθεσε η κυρία Πατριανάκου.

«Πυρά» από ΚΚΕ - ΔΗΜΑΡ

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ αλλά και της ΔΗΜΑΡ επί της συγκεκριμένης διάταξης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «στο άρθρο 65 τι κάνετε; Δυσκολεύετε ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος το επίδομα τέκνων, προσθέτοντας στο σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και τα διάφορα επιδόματα τα οποία μπορεί κανείς να παίρνει είτε επειδή είναι άνεργος, είτε επειδή έχει άτομο με ειδικές ανάγκες, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Αρα δυσκολεύετε τα πράγματα περισσότερο για αυτές τις περιορισμένες ελάχιστες κατηγορίες που μπορούν να πάρουν το επίδομα τέκνου».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξυροτύρη εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της με το άρθρο λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν για αυτά τα ισχνά επιδόματα να προσθέσουμε στο εισόδημα τα προνοιακά επιδόματα που παίρνουν οι άνεργοι και οι ανάπηροι. Δεν χρειάζεται τόση μιζέρια, είναι απαράδεκτο».

Υπεραμύνθηκε της διάταξης ο Γιάννης Στουρνάρας

«Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην προστίθενται τα προνοιακά επιδόματα στο εισόδημα. Τα προνοιακά επιδόματα είναι μόνιμο εισόδημα και πρέπει να υπολογίζεται ως τέτοιο», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, υπεραμυνόμενος της διάταξης.

Παράλληλα, συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής δεν έκρυβαν την έκπληξή τους και ανέφεραν ότι αδυνατούν να καταλάβουν τη συλλογιστική της, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν εισοδήματα που φορολογούνται να μην προσμετρώνται στο συνολικό εισόδημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ