Financial Τimes: H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατακλυστεί από «μαϊμού» φάρμακα, τρόφιμα μέχρι και εξαρτήματα αεροσκαφών - iefimerida.gr

Financial Τimes: H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατακλυστεί από «μαϊμού» φάρμακα, τρόφιμα μέχρι και εξαρτήματα αεροσκαφών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πυροδοτήσει και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη ραγδαία εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος στη Γηραιά Ήπειρο με 3.600 ενεργά συνδικάτα, τα οποία λυμαίνονται τις αγορές και κερδοφορούν εμπορευόμενα ό,τι μπορεί βάλει ο νους, από φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι απορρυπαντικά.

Αυτή είναι η θλιβερή διαπίστωση του επικεφαλής της Europol, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

«Ο διευθυντής της υπηρεσίας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος της Ε.Ε., Ρομπ Γουέινράιτ, δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ύφεσης, η μαύρη αγορά σε προϊόντα "μαϊμού", από είδη τροφίμων μέχρι μηχανικά εξαρτήματα και φαρμακευτικές ουσίες, διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι ομάδες αντλούν τεράστια κέρδη από την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση φτηνών αγαθών, βρίσκοντας τρόπους να επωφεληθούν οικονομικά από τις προσπάθειες των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τα έσοδά της μέσω της αύξησης της φορολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, ένα νέο είδος κυβερνο-εγκληματιών έχει κάνει την εμφάνισή της στη Ρωσία, την Ουκρανία, καθώς και σε άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι εξαπολύουν ολοένα και πιο εξελιγμένες online επιθέσεις σε οικονομικές υπηρεσίες», επισημαίνει ο Ρομπ Γουέινράιτ.

«Το οργανωμένο έγκλημα ενεργεί σε διάφορους τομείς, αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες. Η δραστηριότητά της λαμβάνει χώρα σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας πως «Πρόκειται για κατ' ουσίαν πολυεθνικές εταιρείες, στους κόλπους των οποίων δραστηριοποιούνται άτομα 60 και πλέον εθνικοτήτων».

Ενώ, σύμφωνα με την Europol, το παράνομο εμπόριο ειδών πολυτελείας, όπως λόγου χάρη Gucci τσάντες και ανώτατης ποιότητας σαμπάνιες, άνθιζε και πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, πλέον παρατηρείται μεγάλη έξαρση του παραεμπορίου σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων «μαϊμού» μηχανικών εξαρτημάτων αεροσκαφών.

Στατιστικές μελέτες της Europol δείχνουν ότι από το σύνολο των κατασχεθέντων «μαϊμού» αγαθών το 2011, το 28.6% αφορούσε σε προϊόντα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις ασφαλείας και υγείας που επιτάσσει ο νόμος. Και πρόκειται κυρίως για φαρμακευτικές ουσίες και είδη τροφίμων.

Εκμεταλλευόμενα τις πρόσφορες συνθήκες που προσφέρει η κρίση, το οργανωμένο έγκλημα και το παράνομο εμπόριο παρακωλύουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Σε αυτό το «γαϊτανάκι» της παραβατικότητας εν καιρώ ύφεσης, όμως, δεν συμμετέχουν μονάχα οι παράνομες εγκληματικές οργανώσεις: απεναντίας, το καθεστώς παρανομίας επιτείνεται περαιτέρω από τις νόμιμες εταιρείες οι οποίες εκμεταλλεύονται κι εκείνες την ύφεση, προωθώντας την παράνομη εργασία, μειώνοντας τους μισθούς και, άρα, υπονομεύοντας τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης από την κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ