Παπανδρέου: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιβιώσει» - iefimerida.gr

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιβιώσει»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το παράδειγμα της Ακρόπολης και της άμεσης Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα επικαλέστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για να εξηγήσει την ανάγκη εφαρμογής των αξιών που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, κλείνοντας τη συνεδρίαση το Σάββατο.

Ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στην χώρα μας και λίγο πριν επισκεφθούν την Ακρόπολη, εν είδει 'τουριστικού οδηγού' ο κ.Παπανδρέου, τους μίλησε για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα όπως απασχόλησαν τους προγόνους μας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη 'συνένωση' δυνάμεων (όπως κάποτε τα νησιά που στα αρχαία χρόνια αποτελούσαν ανεξάρτητα κράτη) μέσα από κοινές αξίες, την Ειρήνη και την 'ολυμπιακή εκεχειρία', την Εκκλησία του Δήμου και τις δυνατότητες εφαρμογής ενός είδους 'άμεσης δημοκρατίας' σήμερα δια του διαδικτύου. Μίλησε ακόμα για την πολιτική και την Οικονομία, για τη διακυβέρνηση και τις αγορές, καθώς και για τον στενό δεσμό μεταξύ Ελλάδας και αραβικού κόσμου, αλλά και τη διάσταση μεταξύ Δημοκρατίας και Χριστιανισμού. Τους ζήτησε δε, να μεταφέρουν στις χώρες τους την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να επιβιώσει και να πετύχει...

Εντωμεταξύ, το Μεσανατολικό πρόβλημα και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική απασχόλησαν τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του κ.Παπανδρέου με ξένους ηγέτες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ενδιαφέρον είχε η συζήτηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Μίκα Χαρίς και τον Ναμπίλ Σάαθ της Φατάχ, παρουσία της Γραμματέως Διεθνών Σχέσεων του Εργατικού Κόμματος Κολέτ Αβιτάλ, καθώς εξετάστηκε η εξέλιξη των προσπαθειών για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Μεσανατολικό. Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού πάντως έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Ελληνες για έξοδο από την κρίση, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξη και την προθυμία τους να βοηθήσουν τη χώρα στην προσπάθειά της. Ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε ακόμα με δύο Λίβυους αντικαθεστωτικούς, τον Φατχί Μπάγια, υπεύθυνο για τις εξωτερικές υποθέσεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και τον Ασόρζ Μπούρασεντ, μέλος του ίδιου Συμβουλίου στην Ντέρνα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και να επαναλάβει την πάγια άποψή του περί ανάγκης εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Συνάντηση όμως είχε και με δύο νεαρούς μπλόγκερς, τους Τάρεκ Αμρ και Αμίρα Γιχάουι από την Αίγυπτο και την Τυνησία, οι οποίοι και είχαν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξεγέρσεων στις χώρες τους και τελικά στη δημιουργία κινήματος των νέων, που προκάλεσε και τη λεγόμενη 'Αραβική Άνοιξη'.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ