Ολο το παρασκήνιο για το ποιοι θα μπουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο - iefimerida.gr

Ολο το παρασκήνιο για το ποιοι θα μπουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Ολο το παρασκήνιο για το ποιοι θα μπουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με βήμα ταχύ φαίνεται πως προχωράνε οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος για την άμεση ολοκλήρωση του ανασχηματισμού και το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα πορευθεί για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Στόχος του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση το αργότερο μέχρι την Τρίτη, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναλογία 2 προς 1 στο νέο υπουργικό συμβούλιο, δηλαδή δύο στελέχη της ΝΔ για κάθε ένα του ΠΑΣΟΚ.

Επειτα από την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από την τρικομματική και τις μαζικές παραιτήσεις των υπουργών της ΔΗΜΑΡ οι δύο αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε συνεχή επαφή για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων για τη νέα κυβέρνηση.

Οι διεργασίες αναμένεται να κορυφωθούν την Κυριακή, με τους δύο άνδρες και τα επιτελεία τους να είναι σε συνεχή επαφή, ενώ οι τελευταίες αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου.

Οι «σίγουροι» της ΝΔ και οι επιστροφές

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τον ανασχηματισμό ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου έπειτα και από τους ισχυρούς τριγμούς που δέχθηκε η κυβέρνηση από την υπόθεση με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο πως η παρούσα εικόνα της κυβέρνησης θα μείνει η ίδια, καθώς, υπάρχει και το ενδεχόμενο να χωριστούν ορισμένα υπουργεία για να πλαισιωθούν με άλλα στελέχη.

Από τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά, πέραν του αμετακίνητου Γιάννη Στουρνάρα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο νέο σχήμα, αλλά και στελεχών όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνος Αρβαιτόπουλος και Νίκος Δένδιας, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να κρατήσουν τις ίδιες θέσεις στα υπουργεία που είχαν αναλάβει.

Απο εκεί και πέρα δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση στελεχών όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η συμμετοχή του Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στις προτεραιότητες, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι να βρεθούν οι αντικαταστάτες των Αντώνη Ρουπακιώτη και αντώνη Μανιτάκη στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντίστοιχα.

Ο ρόλος του Βενιζέλου, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και οι αρνήσεις

Ερωτηματικό παραμένει ακόμη η συμμετοχή ή μη του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νέο σχήμα, καθώς, μπορεί να ακούγεται εντόνως πως θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου, ωστόσο, άγνωστο παραμένει εάν θα έχει και θέση σε κάποιο υπουργείο. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Βενιζέλο να διεκδικεί και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές ότι θα προκληθεί ντόμινο αλλαγών, καθώς, επικεφαλής του εν λόγω υπουργείου είναι αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος, με επιλογή Σαμαρά, δεν φεύγει από το κυβερνητικό σχήμα.

Στην Ιπποκράτους ακούγονται ήδη αρκετά σενάρια και οι προτάσεις Βενιζέλου για υπουργοποίηση περιλαμβάνουν ονόματα όπως εκείνα των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Πάρη Κουκουλόπουλου, Φώφης Βεννηματά και του Γιάννη Μανιάτη.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει εισπράξει ήδη και τις πρώτες αρνητικές απαντήσεις από τους Κώστα Σκανδαλίδη, Φίλιππο Σαχινίδη και Θάνο Μωραΐτη.

Αναταραχή στη ΔΗΜΑΡ – Καρφιά από ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ στο μέτωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που εκφράζουν την αντίθεσή τους στις κινήσεις που έκανε τις τελευταίες η μέρες ο Φώτης Κουβέλης.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι που στηρίζουν την επιλογή Κουβέλη για αποχώρηση, ενώ, ο Θόδωρος Μαργαρίτης έδωσε νέα τροφή για σχόλια το πρωί του Σαββάτου, καθώς δεν αρνήθηκε μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου συνεχίζει τους υψηλούς τόνους κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πως ετοιμάζουν μια κυβέρνηση για να συνεχίσουν την ακραία μνημονιακή πολιτική, ενώ δείχνουν αποφασισμένοι να διαλύσουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα και δημόσιο αγαθό.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το παρασκήνιο αναμένεται να πάρει φωτιά αυτό το σαββατοκύριακο, ενώ οι χειρισμοί είναι τόσο λεπτοί που δεν είναι διόλου απίθανο να υπάρξουν και εκπλήξεις στο τελικό κυβερνητικό σχήμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ