Απειλείται η συγκλονιστική σοφίτα του Πικάσο στο Παρίσι όπου ζωγράφισε την Γκουέρνικα γιατί πωλείται το κτίριο [εικόνες]

Βρίσκεται στον αριθμό 7 του βουλβάρτου Grands-Augustins, στην καρδιά του Παρισιού και κινδυνεύει γιατί το δημόσιο στο οποίο ανήκει έβγαλε το κτίριο στο σφυρί.

Η Εθνική Ενωση Καλλιτεχνικής Παιδείας που είχε αναλάβει τη συντήρηση της σοφίτας και διοργάνωνε συναντήσεις και επισκέψεις διαμαρτύρεται έντονα.

Δημιούργησε μάλιστα μια επιτροπή στήριξης η οποία αποτελείται από τον φωτογράφο και πρόεδρο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Λουσιέν Κλεργκ -φίλο του Πικάσο-, την ηθοποιό Σαρλότ Ράμπλινγκ, τον Ζακ Ντελόρ, τον εκδότη του περιοδικού Nouvel Observateur Ζαν Ντανιέλ κ.α. Η Ενωση ζήτησε από την πολιτεία να κηρύξει τη σοφίτα ιστορικό μνημείο.

Mάλιστα ο Λουσιέν Κλεργκ έστειλε τέλη Μαρτίου επιστολή στον Γάλλο Πρόεδρο για να τον ευαισθητοποιήσει. Ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε σε θετική κατεύθυνση και η οριστική απάντηση αναμένεται στις 3 Ιουλίου για να κριθεί αν η Ενωση μπορεί να μείνει

Στη σοφίτα αυτή ο Πικάσο ζωγράφισε την Γκουέρνικα το 1937. Το 1955 οι ιδιοκτήτες τον πέταξαν από το διαμέρισμα. Ισως αργότερα το μετάνιωσαν γιατί έγινε παγκόσμια διάσημος και ζάπλουτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ