Φράζουν τους ιθαγενείς στον Αμαζόνιο - iefimerida.gr

Φράζουν τους ιθαγενείς στον Αμαζόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζεται στον Αμαζόνιο. Ο ποταμός Ξινχού, που βρίσκεται λίγο μακρύτερα από την πόλη Αλταμίρα θα φραχτεί μια για πάντα. Το φράγμα Μπέλο Μόντε που θα χτιστεί, θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου όσο πόλη της Νέας Ορλεάνης.

Ενώ λοιπόν όλος ο κόσμος είχε σοκαριστεί όταν η πόλη είχε πλημμυρίσει μετά τον τυφώνα Κατρίνα, τώρα δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για μια αντίστοιχη περιοχή η οποία όμως καλύπτεται μόνο από δέντρα και αυτόχθονες κατοίκους.

Χρόνια προσπαθούσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας να χτίσει φράγμα γύρω από την περιοχή των ιθαγενών, λαών που κατοικούν στην περιοχή του Αμαζονίου παραπάνω από 5000 χρόνια. Μετά ,λοιπόν, από 20 χρόνια η κυβερνητική πολιτική κέρδισε και αυτή την μάχη. Τα τείχη που θα σηκωθούν για θα σημαδέψουν το οικοσύστημα του Αμαζονίου για πάντα.

Τι σημαίνει η κατασκευή φράγματος για τους ιθαγενείς και τον κόσμο που ζει μέσα από το ποτάμι και το δάσος; Πλέον δεν θα μπορούν να ούτε να χρησιμοποιούν τις εκτάσεις του δάσους για την βοσκή των ζωών τους και φυσικά θα διακοπεί η κύρια πηγή πόσιμου νερού προς τις περιοχές που ζουν.

Επίσης θα επηρεαστούν οι μεταφορές των ιθαγενών, καθώς ο ποταμός είναι η κύρια αρτηρία μετακίνησης για τους αυτόχθονες κατοίκους, μιας και όλοι μεταφέρονται προς την ενδοχώρα μέσω των βαρκών τους και των μικρών πλοιαρίων. Μόλις κατασκευαστεί το φράγμα, οι κάτοικοι θα αποκλειστούν στις κοινωνίες τους, μην μπορώντας να συνδιαλλαγούν με τον υπόλοιπο κόσμο, με ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει σε έναν πολιτισμό. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέσω του τοπικού τύπου ότι θα υπάρξει επανατοποθέτηση των κατοίκων και ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις, αλλά ακόμα δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πλάνο.

Χρόνια, οι αυτόχθονες κάτοικοι προσπαθούν να υπερασπιστούν τον τόπο τους από την αλόγιστη υλοτομία, από εκμεταλλευτές των ορυχείων και του κάθε φυσικού πλούτου της περιοχής. Η κυβέρνηση όμως της Βραζιλίας, αποφάσισε να κοιτάξει αλλού και να καταδικάσει πληθυσμούς, που η ιστορία τους χάνεται στα βάθη του χρονου, σε πλήρη αφανισμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ