Βενιζέλος: Εμείς μένουμε στην κυβέρνηση, καλούμε και τη ΔΗΜΑΡ να μείνει - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Εμείς μένουμε στην κυβέρνηση, καλούμε και τη ΔΗΜΑΡ να μείνει

Βενιζέλος: Εμείς μένουμε στην κυβέρνηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του πριν την έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.Χαρακτήρισε ατυχή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ. Oπως είπε:

Ζητήσαμε να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπως επιτάσσει και το ΣτΕ. Θέμα η αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών.

Ταυτόχρονα έχει ανοίξει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας στον τόπο μας, εν μέσω μεγάλης κρίσης.

Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις που είχαμε, θέσαμε το μείζον, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού της.

Εχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης. Δεν είναι το 100%, αλλά ο πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση επαναλειτουργίας όλων των συχνοτήτων, την επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων και ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα.

Το μεγαλύτερο θέμα είναι η διακυβέρνηση του τόπου. Εχουμε δεχθεί ως ΠΑΣΟΚ προσβολές αλλαζονικές συμπεριφορές αδικίες.

Δεν μας άκουσαν στις κρίσιμες στιγμές στη διαπραγμάτευση.

επικαιροποίηση της συμφωνίας για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Χρειάζεται ορίζοντας τετραετίας και δεν υπάρχει μέσα έξω.

Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική κυβέρνηση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές και η σταθερότητα της χώρας ή όχι.

Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές αλλά σέβεται τον πολίτη. Δεν θελει ο κόσμος εκλογές. Θελει μια κυβέρνηση σωστή, με προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Είμαστε η δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντάμε στα προβλήματα του πολίτη.

Το μήνυμα μας είναι καθαρό, σταθερότητας, ευθύνης για όλους.

Αιχμές άφησε ο κ. Βενιζέλος εναντίον της ΔΗΜΑΡ κάνοντας λόγο για "επιλογές αλ καρτ" και για "μέσα-έξω" και κατέληξε λέγοντας: Εμείς δεν κάνουμε μια τρύπα στο νερό για τις εντυπώσεις".

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου

Η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστιο θεσμικό πρόβλημα λόγω της ατυχούς έμπνευσης να λειτουργήσει μονομερώς και να μαυρίσει την οθόνη και να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ. Ζητήσαμε πράξεις επανόρθωσης με πρώτη απ' όλες να βγουν πάλι οι εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αυτό επιτάσσει και η διαταγή του ΣτΕ και ο σεβασμός της δικαιοσύνης.

Συζητήσαμε για την αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και την άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Εχει ανοίξει ζήτημα για την ίδια την υπόσταση και την προοπτική της κυβέρνησης. Ζήτημα πολιτικής σταθερότητας εν μέσω κρίσης με δεδομένα τα βήματα και τις θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να τα διαπραγματευτούμε με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο για τους πολίτες και την οικονομία γενικά.

Μέσα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις θέσαμε το μείζον θέμα, δηλαδή την επάνοδο της ΕΡΤ με το σύνολο του προσωπικού, τη σύσταση επιτροπής για να διαμορφώσει το νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων και στελεχών. Να ζητήσουμε τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου επιπέδου BBC και ενός υφυπουργού υψηλού κύρους που θα εποπτεύει και δεν θα προέρχεται από ΝΔ.

Εχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης από τον πρωθυπουργό. Δεν μας ικανοποιούν πλήρως. Ο πρωθυπουργός αποδέχεται την άμεση επαναλειτουργία εκπομπών σε όλες τις συχνότητες, εκπομπών σοβαρών και όχι εικονικών εκπομπών, την επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων και δημιουργία ειδικού θεσμικού πλαισίου για τα μουσικά σύνολα. Παρότι απέχει από την αρχική θέση μας, η μεταβατική αυτή κατάσταση όπως την περιγράφω μας επιτρέπει να συζητήσουμε για το πολύ μεγάλο θέμα που είναι η επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας.

Εχουμε δεχτεί το βάρος της διαχείρισης της κρίσης προσβολές και αδικίες και αυτό συνεχίζεται παρότι εμείς φέρουμε το βάρος δυσανάλογα μεγάλης ευθύνης. Δεν μας άκουσαν σε κρίσιμες στιγμές. Νιώθουμε άσχημα όταν προσπαθούμε να αποδείξουμε το αυτονόητο.

Πρέπει να υπάρχει επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης με θεσμική ισοτιμία, σοβαρότητα, καλοπιστία, χωρίς μονομερείς ενέργειες. Με ορίζοντα τετραετίας. Είναι προφανές ότι όλοι μετέχουμε στην ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται το μέσα έξω, το ala carte. Θέλουμε η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική κυβερνηση. Ζητάμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να λειτουργούν οι θεσμοί με απόλυτη διαφάνεια και σοβαρότητα. Βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι αν η προτεραιότητα είναι οι πρόωρες εκλογές ή όχι.

Εχω πει πως το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές και ξέρει πως είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης. Μπορεί να είναι ηττημένη, αλλά είναι εδώ καλύπτει το κενό ανάμεσα στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά. Ο κόσμος δεν θέλει εκλογές θέλει κυβέρνηση να λειτουργεί σωστά και γρήγορα. Θέλουμε προοδευτικά χαρακτηριστικά.

Είμαστε η δημοκρατική παράταξη και ξέρουμε να απαντάμε στις αγωνίες. Θα βοηθήσει την ΕΡΤ η διάλυση της βουλής και οι εκλογές; Θα οδηγήσει σε επαναλειτουργία ή θα έχει γίνει μια τρύπα στο νερό; Εμείς δεν κάνουμε τέτοια.

Αυτό είναι το αντικείμενο της επικαιροποίησης που ζητάμε. Μια κυβέρνηση όπως την φανταζόμαστε με εγγυήσεις προσωπικές και οργανωτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ