Τα δακρυγόνα σκοτώνουν – Προκάλεσαν ακόμα δύο θανάτους καταγγέλλουν οι Τούρκοι γιατροί - iefimerida.gr

Τα δακρυγόνα σκοτώνουν – Προκάλεσαν ακόμα δύο θανάτους καταγγέλλουν οι Τούρκοι γιατροί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις προηγούμενες μέρες βγήκε στη δημοσιότητα ο σοκαριστικός απολογισμός των μέχρι τώρα διαδηλώσεων στην Τουρκία. Ο αριθμός των 7.822 τραυματιών και των τεσσάρων νεκρών προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι τουρκικές ιατρικές οργανώσεις έρχονται σήμερα να διευκρινίσουν πως οι νεκροί δεν είναι τέσσερις, αλλά έξι. Οι δύο θάνατοι που δεν έχουν προσμετρηθεί στις στατιστικές αφορούν ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την κατάχρηση των δακρυγόνων από πλευράς αστυνομίας.

«Εχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους θανάτους δύο πολιτών από τις συνέπειες της έκθεσής τους σε δακρυγόνο αέριο, θάνατοι οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη στις στατιστικές», δήλωσε ο καθηγητής Ουμίτ Μπιτσέρ, μιλώντας εξ ονόματος της Ενωσης Ιατροδικαστών.

Οι αρχές και η Ενωση Ιατρών Τουρκίας (TTB) επισημαίνει πως στον απολογισμό πρέπει να προστεθούν οι θάνατοι ενός 47χρονου εργαζόμενου σ' ένα ιδιωτικό σχολείο στην Άγκυρα, ο οποίος εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα έπειτα από μεγάλη έκθεσή του σε δακρυγόνα, και μιας 50χρονης γυναίκας, η οποία πέθανε από καρδιακή προσβολή στην Κωνσταντινούπολη σε ανάλογες συνθήκες, δήλωσε ο καθηγητής Μπιτσέρ.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε τα δακρυγόνα «όχι ως μέσο ελέγχου του πλήθους, αλλά ως χημικό όπλο» ρίχνοντάς τα ακριβώς δίπλα σε ανθρώπους ή μέσα σε κλειστούς χώρους, δύο ενέργειες οι οποίες απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες, κατήγγειλε ο γιατρός.

Περίπου 41% των προσώπων που παρουσίασαν συμπτώματα από τα δακρυγόνα, είχαν βρεθεί πολύ κοντά (λιγότερο από πέντε μέτρα) σε δακρυγόνο βομβίδα και 21% βρίσκονταν σε κλειστό χώρο, δήλωσε η καθηγήτρια Ελίφ Νταγκλί της Τουρκικής Εταιρείας Θωρακικής Ιατρικής, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 356 πρόσωπα τα οποία είχαν γίνει στόχοι των δακρυγόνων της αστυνομίας.

Τα συμπτώματα που διαπιστώθηκαν σ' αυτά τα πρόσωπα κυμαίνονταν από βήχα (78%) και πόνους στο θώρακα (74%) μέχρι βήχα συνοδευόμενο από αιμόπτυση (3%), δήλωσε η Νταγκλί.

Ο καθηγητής Ντογάν Σαχίν της Τουρκικής Ένωσης Ψυχιατρικής κατήγγειλε από την πλευρά του μια χρήση των δακρυγόνων «που προσομοιάζει με βασανιστήρια», εφόσον ο στόχος ήταν «να προκληθεί (στους διαδηλωτές) ένας φυσικός και ψυχολογικός πόνος με σκοπό την τιμωρία».

Ο καθηγητής Σαχίν υπολόγισε σε 50.000 τον αριθμό των προσώπων που ενδέχεται να εμφανίσουν «επανερχόμενες ή μόνιμες ψυχολογικές διαταραχές» έπειτα απ' αυτές τις επεμβάσεις της αστυνομίας.

Οι συγκρούσεις στην Τουρκία κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και 7.800 τραυματίες, 59 από τους οποίους έχουν τραυματισθεί σοβαρά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της TTB που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ