Τόνι Σοπράνο: Ενας μικρός φόρος τιμής στον πιο ανθρώπινο μαφιόζο της μικρής οθόνης που έφυγε στα 51 του χρόνια [βίντεο] - iefimerida.gr

Τόνι Σοπράνο: Ενας μικρός φόρος τιμής στον πιο ανθρώπινο μαφιόζο της μικρής οθόνης που έφυγε στα 51 του χρόνια [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάποιοι ηθοποιοί, μεγάλοι ή όχι και τόσο, καταφέρνουν να χαραχτούν ανεξίτηλα στη μνήμη του φιλοθεάμονος κοινού ως κάποιος από τους χαρακτήρες που ενσάρκωσαν: Ο Μάρλον Μπράντο ως «Βίτο Κορλεόνε», ο Ρόμπερτ ντε Νίρο ως «Ταξιτζής», ο Αλ Πατσίνο ως «εκτός ελέγχου Σημαδεμένος Τόνι Μοντάνα», o Τζο Πέσι ως αλάνι «Τόμι ντε Βίτο» κ.ο.κ.

Από σήμερα, στην παραπάνω λίστα, αναπόφευκτα θα προστεθεί άλλο ένα «μαφιόζικο» ίνδαλμα (της τηλεόρασης αυτή τη φορά), όπως το ενσάρκωσε ο αείμνηστος πλέον Τζέιμς Γκαντολφίνι, ο οποίος απεβίωσε έπειτα από καρδιακή προσβολή (ή τουλάχιστον αυτή είναι η γνωστή μέχρι στιγμής αιτία θανάτου του).

Ο λόγος για τον εμβληματικό «Τόνι Σοπράνο» της αριστουργηματικής τηλεοπτικής σειράς «The Sopranos», ένα μαφιόζο οικογενειάρχη, τρυφερό, βίαιο, ο οποίος μαστίζεται από στρες, κάνει ψυχανάλυση, λαμβάνει αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ενίοτε κάνει και λίγη κόκα, ενώ οι απιστίες του δεν είναι ικανές να τον αποσπάσουν από την οικογένειά του...

Γι' αυτό του το ρόλο στην πολυβραβευμένη σειρά που προβλήθηκε από το 1999 έως το 2007, ο Γκαντολφίνι είχε κερδίσει τρία βραβεία Emmy.

Όταν ανέλαβε το ρόλο του Τόνι Σοπράνο ήταν ήδη βετεράνος ηθοποιός, γνωστός για ρόλους του σε ταινίες όπως το «Get Shorty», το «Crimson Tide» και το «True Romance"- ωστόσο αναδείχθηκε σε πραγματικό αστέρα με τους «Σοπράνος», που άρχισαν να προβάλλονται το 1999. Ένας από τους πρόσφατους, τελευταίους ρόλους του ήταν στο «Zero Dark Thirty».

Χάρη στην ερμηνεία του στους «Σοπράνος», ο Τόνι Σοπράνο αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες της τηλεοπτικής ιστορίας, με τον Γκαντολφίνι να είναι υποψήφιος για έξι Emmy, κερδίζοντας το 2000, το 2001 και το 2003. Επίσης, ήταν υποψήφιος για τέσσερις Χρυσές Σφαίρεες, κερδίζοντας τη μία. Επίσης, κέρδισε τρία Screen Actors Guild Awards μόνος του και δύο ακόμη ως μέλος του καστ των «Σοπράνος». Η Ένωση Τηλεοπτικών Κριτικών τον τιίμησε με το βραβείο Individual Achievement in Drama το 1999, το 2000 και 2001- ο μόνος ηθοποιός που έχει κερδίσει τρία βραβεία στην κατηγορία.

Μετά το τέλος των «Σοπράνος», ο Γκαντολφίνι εργάστηκε ως παραγωγός για την ΗΒΟ, σε παραγωγές όπως τα «Alive Day Memories: Home From Iraq» και «Hemingway and Gellhorn». Στη φιλμογραφία του περιλαμβάνονται τα «In the Loop,» «The Taking of Pelham 1 2 3,» «Where the Wild Things Are» και «Killing Them Softly», καθώς και τα «Not Fade Away» και «The Incredible Burt Wonderstone». Εργαζόταν στο «Animal Rescue» της Fox Searchlight, με τον Τομ Χάρντι και τη Νούμι Ράπας.

Ο Γκαντολφίνι ήταν παντρεμένος με τη Ντέμπορα Λιν και έχει μία κόρη, τη Λιλιάνα, που γεννήθηκε τον Οκτώβριο, και ένα έφηβο γιο, τον Μάικλ.

Έχει γραφτεί γι' αυτόν:

Ο Τζέιμς Γκαντολφίνι έδωσε στον Τόνι Σοπράνο τα πάντα. Είναι τόσο μεγάλη αυτή η ερμηνεία, που απλά δε θα ήταν ποτέ δυνατόν να έχει απομείνει στον Γκαντολφίνι να δώσει οτιδήποτε άλλο σε οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα, ποτέ του. Θα είναι για πάντα ο Τόνι Σοπράνο, και δεν πειράζει κιόλας, γιατί ο Τόνι Σοπράνο είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαρακτήρες στην ιστορία της τηλεόρασης, και δε θα ήταν αν ο Γκαντολφίνι δεν του έδινε τα πάντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ