Η διαδρομή του μαύρου χρήματος από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Η διαδρομή του μαύρου χρήματος από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους στην Ελλάδα

Η διαδρομή του μαύρου χρήματος από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους στην Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την περίοδο 2001-2003 είχε ξεκινήσει η εμπλοκή της Deutsche Bahn International (DBI) μέσω της Lahmeyer, δηλαδή της ομώνυμης θυγατρικής εταιρίας των Γερμανικών Σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, η οποία καταδικάστηκε από τη γερμανική δικαιοσύνη να πληρώσει πρόστιμο 500.000 ευρώ, καθώς όπως αποδείχθηκε είχε προσφέρει μαύρο χρήμα για κερδίσει διαγωνισμούς.

Εκείνο το διάστημα όπως αναφέρει και το ΒΗΜΑ υπήρξαν τουλάχιστον έξι συμβάσεις συνολικού ύψους 1,5 εκατ. που δόθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ κατ' ανάθεση στους Γερμανούς. Αργότερα, το 2009 υπήρξαν άλλες δύο συμβάσεις, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ για την κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου του Θριασίου Πεδίου.

Το 2002 η Lahmeyer συμμετείχε και στους διαγωνισμούς της Αττικό Μετρό για την επιλογή του τεχνικού συμβούλου για την επέκταση των γραμμών 2 και 3 του Μετρό και την χάραξη της γραμμής 4, σε κοινοπραξία μαζί με τα γραφεία DE Consult - THALES Engineering & Consulting - ΔPOMOΣ AEM. Η Lahmeyer είχε αναδειχθεί Τεχνικός Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να υποβοηθήσει την υλοποίηση των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων της εποχής. Επρόκειτο για μία σύμβαση, ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ.

Τo 2005 συμμετείχε στην κοινοπραξία των γραφείων (μαζί με τις DE CONSULT και TRADEMCO) που εκπόνησαν τα τεύχη δημοπράτησης της ΕΡΓΟΣΕ για την προμήθεια του «αμαρτωλού» συστήματος ραδιοκάλυψης GSM-R, με ανάδοχο τη Siemens, μίας υπόθεσης που βρίσκεται στα χέρια της ποινικής Δικαιοσύνης.

Η Süddeutsche Zeitung, οι Lahmeyer και DBI ελέγχονται από τη Γερμανική Δικαιοσύνη για καταβολή παράνομων πληρωμών σε αξιωματούχους διαφόρων χωρών - μεταξύ των οποίων και της δικής μας.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Lahmeyer είχε αναλάβει την εκτίμηση του κόστους της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα, η οποία τότε είχε κριθεί ως ανεδαφική. Νωρίτερα, επί της κυβέρνηση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η εταιρία είχε πάλι αναλάβει σύμβουλος για την μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Το 1996 είχε αναλάβει για λογαριασμό του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ πρότζεκτ μάνατζερ του νότιου άξονα του ΠΑΘΕ μαζί με τις OMEC και Sogelerg. Το ίδιο σχήμα διατέλεσε construction manager κατά την αρχική φάση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Ηγουμενίτσα - Παναγιά, έναντι αμοιβής 1,65 δισ. δρχ.

Μάλιστα, το εν λόγω σχήμα διεκδίκησε το 1996 ρόλο τεχνικού συμβούλου στην σχεδιαζόμενη τότε ζεύξη του Μαλιακού, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Επίσης, είχε καταθέσει προσφορά για την ανάληψη του ρόλου του τεχνικού συμβούλου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ