CINETROLL: Σαρώνει τα ταμεία με ρεκόρ, αλλά διχάζει ο «Ανθρωπος από ατσάλι»

Ο Τάσος (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλος παρατηρεί το «Πριν τα Μεσάνυχτα» να κινείται πολύ κάτω από το προσδοκώμενο (στην Ελλάδα) και το "Τhe Bling Ring" της Κόπολα να της χαρίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία της εδώ και μια δεκαετία (στις Η.Π.Α.).

Με μια τεράστια διαφημιστική καμπάνια, παράτες, επίσημες προβολές, διάσημους ξένους καλεσμένους, live κάλυψη του κόκκινου χαλιού από τα κανάλια, ελληνικό περιτύλιγμα και κριτικές αριστουργήματος από το σύνολο σχεδόν ελλήνων και ξένων ειδικών, το «Πριν τα Μεσάνυχτα» με το εντυπωσιακό για ταινία του «ανεξάρτητου» βεληνεκούς του, «άπλωμα» σε 75 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα, δεν έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Προφανώς γιατί μάλλον είναι άστοχο το να προσπαθείς να σπρώξεις μια ταινία μικρού βεληνεκούς, έχοντας φιλοδοξίες blockbuster μόνο και μόνο επειδή είναι γυρισμένο στην Καρδαμύλη. Αν και ήταν η πρώτη σε εισπράξεις ταινία της εβδομάδας που πέρασε, κινήθηκε συγκρατημένα σε σχέση με τον ντόρο, τον αριθμό των αιθουσών και το ελληνικό της ενδιαφέρον. Χωρίς πολλά περιθώρια βελτίωσης του σκορ της με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από τους θεατές πάνε να δούνε κάτι άλλο από αυτό που τελικά βλέπουν, πράγμα που σημαίνει αμήχανο και χλιαρό «word of mouth». (Διάβασε την κριτική για το Πριν τα Μεσάνυχτα ΕΔΩ). Πιο αναλυτικά, 93.200 θεατές επισκέφτηκαν μια ελληνική κινηματογραφική αίθουσα στο τετραήμερο 13 – 16 Ιουνίου, διαμορφώνοντας ως εξής την πρώτη πεντάδα:

1.ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ: 30.009 εισιτήρια

2.Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ: 16.712 εισιτήρια (54.915 σύνολο)

3.HANGOVER PART 3: 14.473 εισιτήρια (189.970 σύνολο)

4.AFTER EARTH: 9.197 εισιτήρια (33.473 σύνολο)

5.FAST & FURIOUS 6: 6.276 εισιτήρια (169.183 σύνολο)

Στον υπόλοιπο κόσμο ο καινούργιος Σούπερμαν, φαίνεται να διαλύει τα πάντα στο πέρασμα του, όπως ακριβώς κάνει και στην ταινία, παρά τις εντελώς πολωμένες κριτικές. Τόσο ανάμεσα στους επαγγελματίες κριτικούς, με τα μισά έντυπα να μιλάνε για ένα άνευ προηγουμένου, επικό, συναρπαστικό, μοντέρνο και φρέσκο ως προς την επανεφεύρεση του κεντρικού του ήρωα υπερθέαμα και τα άλλα μισά για ένα άνευ προηγουμένου υπερφορτωμένο, άψυχο σοβαροφανές και πομπώδες, βαρετό στουντιακό δημιούργημα. Διαμάχη που έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις (με πιο χοντρό λεξιλόγιο) και ανάμεσα στους κομιξάδες fan με κυριότερο επιχείρημα των επικριτών ότι «αυτός εδώ ο Σούπερμαν δεν είναι ο Σούπερμαν». Λες και υπάρχει πατρόν για έναν ήρωα 75 ετών ζωής και άπειρων μεταλλάξεων.

Όποια κι αν είναι η στάση σου απέναντι στον «Άνθρωπο από Ατσάλι» (η δική μου είναι ξεκάθαρα υπέρ) η σούμα των ταμείων μιλάει για έναν θρίαμβο: Μεγαλύτερο εισπρακτικό άνοιγμα όλων των εποχών για ταινία όλων των εποχών το μήνα Ιούνιο και δεύτερο καλύτερο άνοιγμα ταινίας για φέτος στις Η.Π.Α με ένα πολύ καλό word of mouth από τους θεατές που θα του εξασφαλίσει ανάλογη πορεία και τη δεύτερη εβδομάδα.

129 εκ. δολάρια σε τέσσερις μόλις μέρες από τις Η.Π.Α. και άλλα 71,6 εκ. από 24 χώρες του εξωτερικού (χωρίς να έχει ανοίξει ακόμα σε major αγορές όπως η Ρωσία και η Κίνα) ξεπέρασαν και τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς της Warner Bros. σπρώχνοντας την εταιρεία, να ανακοινώσει (λίγο βιαστικά είναι η αλήθεια) πως το νούμερο 2 της ταινίας θα είναι έτοιμο για διανομή στις αίθουσες του χρόνου. Κάτι που πρακτικά δεν γίνεται αν θες να φτιάξεις μια ανάλογης επικής κλίμακας ταινία.

Όσον αφορά το box office των ανεξάρτητων κινηματογραφικών ταινιών στις Η.Π.Α., συνεχίζει ακάθεκτος ο θρίαμβος του «Mud» (θα προβληθεί στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι) από τον Τζεφ Νίκολς με τον Μάθιου Μακόναχι έχοντας φτάσει τα 18,5 εκ. δολάρια σε περιορισμένο αριθμό αιθουσών. Ακολουθεί το «Πριν τα Μεσάνυχτα» και η αγαπημένη στους σοφιστικέ hipsters "Frances Ha" (που είναι επίσης αγορασμένη για την Ελλάδα). Μεγάλο το σουξέ της νέας ταινίας της Σοφίας Κόπολα «The Bling Ring» (αγορασμένη για Ελλάδα) που σε πολύ περιορισμένο άνοιγμα, έβαλε φωτιά στις 5 μόλις αίθουσες που την έπαιξαν με 210 χιλ. δολάρια σύνολο και 42 χιλ. μέσο όρο ανά αίθουσα, ξεπερνώντας δηλαδή και το «mega hit» της, «Xαμένοι στη Μετάφραση» πριν από μια δεκαετία που είχε 40 χιλ. ανά αίθουσα.

Πιο αναλυτικά, η πρώτη πεντάδα του αμερικάνικου box office για το τριήμερο 14 – 16 Ιουνίου, διαμορφώθηκε ως εξής:

1.ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΑΤΣΑΛΙ: 117 εκ. δολάρια (129 σύνολο)

2.ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: 20,7 εκ. δολάρια (33 σύνολο)

3.Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ: 11 εκ. δολάρια (80,7 σύνολο)

4.FAST & FURIOUS 6: 9,58 εκ. δολάρια (220 σύνολο)

5.THE PURGE: 8,32 εκ. δολάρια (52 σύνολο)

*** ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο www.twitter.com/klarinabourana. Κάντε LIKE στην επίσημη σελίδα του fb www.facebook.com/SigaikaProductions για να μαθαίνετε όσα χρειάζεστε, προκειμένου να καίτε τον εγκέφαλο (των άλλων) ή επικοινωνήστε με το terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ