Υπερψηφίσθηκε έκθεση της Αννυς Ποδηματά για καθιέρωση φόρου Τόμπιν στην ΕΕ - iefimerida.gr

Υπερψηφίσθηκε έκθεση της Αννυς Ποδηματά για καθιέρωση φόρου Τόμπιν στην ΕΕ

Υπερψηφίσθηκε έκθεση της Αννυς Ποδηματά για καθιέρωση φόρου Τόμπιν στην ΕΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυς Ποδηματά, σχετικά με την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (γνωστού και ως φόρου Τόμπιν) σε 11 Κράτη Μέλη με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας.

«Η σημερινή ψηφοφορία αποδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιστέκεται στο χρηματοπιστωτικό λόμπι και παραμένει συνεπές στη δέσμευσή του για κοινωνικά δίκαιες λύσεις στη σημερινή κρίση» δήλωσε η κυρία Ποδηματά μετά την υπερψήφιση της έκθεσής της για την καθιέρωση του φόρου Τόμπιν σε 11 Κράτη Μέλη. «Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μπορεί να αποφέρει έσοδα από 30 ευρώ έως 35 ευρώ δισ. για τα 11 κράτη μέλη που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», πρόσθεσε η Αννυ Ποδηματά, τονίζοντας ότι «τα έσοδα αυτά θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά και στην πραγματική οικονομία, που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και τρία χρόνια υποστηρίζει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης που ξέσπασε το 2008, πρέπει να συμβάλει με δίκαιο τρόπο στο κόστος της κρίσης αλλά και να επιστρέψει στη βασική του λειτουργία - από την κερδοσκοπία και το κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας» τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η έκθεση της κυρίας Ποδηματά διατηρεί το ευρύ πεδίο εφαρμογής του φόρου Τόμπιν με συντελεστή 0,1% σε μετοχές και ομόλογα και 0,01% στα παράγωγα ενισχύοντας παράλληλα την πρόταση της Επιτροπής με δικλείδες ασφαλείας κατά της φοροδιαφυγής και μετεγκατάστασης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Με την σημερινή ψηφοφορία στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τους 11 ότι μια συμφωνία που διατηρεί το ευρύ πεδίο εφαρμογής του φόρου συμπεριλαμβάνοντας μετοχές, ομόλογα και παράγωγα είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιτακτική» τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλώντας τα 11 Κράτη Μέλη «να έρθουν άμεσα σε συμφωνία ώστε ο ΦΧΣ να εφαρμοστεί πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014». Η κυρία Ποδηματά κατέληξε τονίζοντας ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών «είναι ένα από τα λίγα κοινωνικά αποδεκτά και δίκαια μέτρα που έχουν προταθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για την περαιτέρω καθυστέρηση επιβολής του φόρου αυτού»

Η έκθεση της κυρίας Ποδηματά θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ στις 3 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ