Buenos Aires Herald: Γιατί μετά την ελληνική μιντιακή φούσκα, σειρά παίρνουν τα ΜΜΕ της Αργεντινής - iefimerida.gr

Buenos Aires Herald: Γιατί μετά την ελληνική μιντιακή φούσκα, σειρά παίρνουν τα ΜΜΕ της Αργεντινής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Τώρα που έχουμε πια βεβαιωθεί για τα καλά πως δεν χρειάζεται να είσαι πολίτης της Κομμουνιστικής Κίνας για να παρακολουθείται από την κυβέρνηση η κάθε σου κίνηση στα κοινωνικά δίκτυα, ίσως έχει έρθει η στιγμή να επιστρέψουμε σε πιο πρωτόγονους τρόπους επικοινωνίας.

Ένας εξ αυτών ακόμη διαθέσιμος είναι η τηλεόραση, εκτός και αν είσαι Έλληνας», αναφέρει κριτικά διακείμενο προς τα τεκταινόμενα στην ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση άρθρο του Μαρσέλο Γκαρσία στην εφημερίδα Buenos Aires Herald.

Καταγράφοντας το χρονικό των εξελίξεων στην Ελλάδα αναφορικά με το φλέγον ζήτημα των ημερών που δεν είναι άλλο από το λουκέτο στην ΕΡΤ, καθώς και το ευρύ φάσμα αντιδράσεων που πυροδοτήθηκε σε όλο τον κόσμο από ανθρώπους των media και όχι μόνο, το άρθρο επισημαίνει το χρόνιο ελληνικό φαινόμενο της διαπλοκής των media, της πολιτικής και των επιχειρηματικών συμφερόντων, τονίζοντας πως υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων τόσο η Αργεντινή όσο και η Ελλάδα έχουν να προσφέρουν η μία στην άλλη ένα πολύτιμο μάθημα: η μεν Αργεντινή έχει να διδάξει πολλά την Ελλάδα ως προς τα της κρίσης χρέους, οι δε Έλληνες δημοσιογράφοι έχουν να προσφέρουν ένα σημαντικό μάθημα στους Αργεντίνους συναδέλφους τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως ακριβώς στην Ελλάδα η διαπλοκή της πολιτικής, των media και των επιχειρηματιών οδήγησε σε ένα παραφουσκωμένο τομέα των μίντια (το 2009 κυκλοφορούσαν 39 καθημερινές, 23 κυριακάτικες και 14 εβδομαδιαίες εφημερίδες, ακολουθούμενες από μία ντουζίνα τηλεοπτικών καναλιών και ραδιογωνικών σταθμών), έτσι και η Αργεντινή μετρά σήμερα περισσότερα ΜΜΕ απ' ό,τι πριν από μία δεκαετία, τα οποία λειτουργούν υπό ένα παρόμοιο καθεστώς διαπλοκής με τα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Βέβαια, τα αργεντίνικα μίντια είχαν ήδη βιώσει έντονους, αλλά όχι τόσο βαθείς, τριγμούς κατά την πολιτικο-οικονομική κατάρρευση του 2001-2002, με πολλούς από τους μεγάλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να μπαίνουν στο στόχαστρο. Αυτό που συμβαίνει όμως σήμερα προοιωνίζεται μία πολύ βαθύτερη κρίσ.

«Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο κρατών είναι το γεγονός ότι η Αργεντινή δεν διέρχεται πλέον περίοδο μείζονος χρηματοπιστωτικής κρίσης ή, τουλάχιστον, όχι ακόμα. Τα κρατικά και φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά media αντλούν ρευστό μέσω κρατικών διαφημίσεων, τη στιγμή που τα αντιπολιτευόμενα media αυξάνουν τη δύναμη και την επιρροή τους», εξηγεί το άρθρο και προσθέτει:

«Κάποια στιγμή θα σκάσει η φούσκα, όπως συνέβη και στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ