Ο Λευτέρης Βογιατζής «ξαναμιλά» στο κοινό που τον λάτρεψε: Από σήμερα το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Αθηνών - iefimerida.gr

Ο Λευτέρης Βογιατζής «ξαναμιλά» στο κοινό που τον λάτρεψε: Από σήμερα το αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Αθηνών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρίπτυχο κινηματογραφικό αφιέρωμα στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή αρχίζει από σήμερα και θα διαρκέσει ως και την Τετάρτη 19 Ιουνίου στην αίθουσα Δ της Πειραιώς 60 καθώς το Φεστιβάλ τιμά τον σπουδαίο δημιουργό.

Ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης που πέθανε μόλις τον περασμένο Μάιο, είχε παίξει σε λίγες κινηματογραφικές ταινίες (σε σχέση με την χειμαρρώδη θεατρική παρουσία του) με πρώτη την «Περιπλάνηση» του Χριστόφορου Χριστοφή και τελευταία τα «Οπωροφόρα της Αθήνας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου που υπήρξε και στενός του φίλος. Η συνεργασία τους είχε ξεκινήσει μαζί με τη φιλία τους με την ταινία τους, «Μελόδραμα» παραγωγής 1980 η οποία και προβάλεται σήμερα.

Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής

17 Ιουνίου - ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ

Σκηνοθεσία – σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Χασάπης

Σκηνικά – κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης

Ηχοληψία: Μαρίνος Αθανασόπουλος

Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Μαρία Ξενουδάκη, Αλέκα Παϊζη

Ένας τριαντάχρονος, που επιστρέφει από την Αμερική (Λευτέρης Βογιατζής) σε πλήρη υπαρξιακή κρίση, έρχεται στην Κέρκυρα για να δει την άρρωστη μητέρα του και προσπαθεί να πιαστεί από έναν απελπισμένο έρωτα με μια νεαρή δασκάλα μουσικής (Μαρία Ξενουδάκη). Στην πορεία αυτή, μέσα σε ένα βαρύ και αποπνικτικό τοπίο, θα χάσει τον έρωτά του και θα δώσει μόνος του τέλος στο μαρτύριο της άρρωστης μητέρας του.

18 Ιουνίου - ΑΚΡΟΠΟΛ

Σκηνοθεσία – σενάριο: Παντελής Βούλγαρης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ντίνος κατσουρίδης

Σκηνικά – κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου

Μοντάζ: Ανδρέας Ανδρεαδάκης

Ηχοληψία: Θανάσης Αρβανίτης

Μουσική: Γιώργος Μουζάκης

Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Σταύρος Παράβας, Κωνσταντίνος Τζούμας, Δέσπω Διαμαντίδου, Θέμις Μπαζάκα

Το θέατρο Ακροπόλ, το θρυλικό μουσικό θέατρο της Αθήνας, προετοιμάζεται για πρεμιέρα. Λίγο πριν από την έναρξη, ο αυτοδημιούργητος θεατρώνης Πρίγκηψ αναγκάζεται να απολύσει μια από τις πρωταγωνίστριες, η οποία είναι τύφλα στο μεθύσι. Ψάχνοντας για αντικαταστάτρια, σκέπτεται να ρισκάρει προσλαμβάνοντας ένα πρώην παιδί-θαύμα του κινηματογράφου, τον Λάκη Λοϊζο, διακεκριμένο ηθοποιό που ειδικεύεται σε γυναικείους ρόλους, κυρίως κωμικούς, και που τώρα διευθύνει ένα γραφείο κομπάρσων. Η ζαριά είναι καλή, ο Λάκης σημειώνει μεγάλη επιτυχία, προκαλώντας έτσι τον ανείπωτο φθόνο των συναδέλφων του. Του τη στήνουν λοιπόν στην τελευταία παράσταση, τότε που οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί κάνουν το κατ' έθιμον περιβόητο «αλαλούμ», το οποίο προτρέπει σε σκανδαλισμούς και εν γένει τρέλες και ανορθόδοξες συμπεριφορές. Την κρίσιμη αυτή βραδιά, ο Λάκης θα ταπεινωθεί και θα ταπεινώσει, ξεκαθαρίζοντας συνάμα λογαριασμούς και σβήνοντας λεκέδες, για να βρεθεί και πάλι στο κομπαρσάδικο.

19 Ιουνίου -ΓΥΜΝΑ ΧΕΡΙΑ

μια ταινία – ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη Μητρόπουλο

Με τον Λευτέρη Βογιατζή

Σκηνοθεσία–σενάριο: Γιώργος Σκεύας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Έρευνα & επιλογή μουσικής: Σήμη Τσιλαλή
Μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς
Ηχοληψία: Σπύρος Αραβοσιτάς

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος διηύθυνε τις ορχήστρες του χωρίς μπαγκέτα, με γυμνά χέρια. Στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκεύα, ο Λευτέρης Βογιατζής «συναντά» τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Με οδηγό τις επιστολές του Έλληνα μαέστρου προς την επιστήθια φίλη του, Καίτη Κατσογιάννη, καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό, το φιλμ διατρέχει τα χρόνια που ο Μητρόπουλος έζησε στην Αμερική ως διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης και αργότερα της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, μέχρι τον τραγικό θάνατό του στη Σκάλα του Μιλάνου το 1960, διευθύνοντας την 3η Συμφωνία του Μάλερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ