Εκθεση ΟΟΣΑ για τη μετανάστευση: Αυξήθηκαν οι μετανάστες στη Γερμανία- Οι Ελληνες δεν μένουν εκεί πάνω από ένα χρόνο - iefimerida.gr

Εκθεση ΟΟΣΑ για τη μετανάστευση: Αυξήθηκαν οι μετανάστες στη Γερμανία- Οι Ελληνες δεν μένουν εκεί πάνω από ένα χρόνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εκτίναξη της ανεργίας και η δημοσιονομική λιτότητα οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες να μεταναστεύουν στη Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ.

Όποιος αποφασίζει τα τελευταία χρόνια να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό, οδηγείται όλο και συχνότερα στη Γερμανία. Το 2011 μετανάστευσαν στη Γερμανία περίπου 300.000 άνθρωποι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 30% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Από την άλλη, αν και οι μετανάστες που έρχονται τα τελευταία χρόνια από τις χώρες της κρίσης για να βρουν δουλειά στη Γερμανία αυξήθηκαν, οι ίδιοι την εγκαταλείπουν και πάλι πολύ γρήγορα. Μόλις ένας στους δύο Έλληνες μένει πάνω από έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεσή του για την μετανάστευση, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 70% σε 34.000 άτομα από το 2011 μέχρι το 2012, ενώ κατά το ήμισυ αυξήθηκε η μετανάστευση των Ισπανών και Πορτογάλων.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρια, ο αριθμός των εξαιρετικά ειδικευμένων εργατών που μεταναστεύουν από τις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση, έχει αυξηθεί, επιβαρύνοντας πιθανότατα την όποια οικονομική ανάκαμψη.

«Πρόκειται για μια αποστράγγιση μυαλών που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», σημείωσε.

Η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, με περισσότερο από το 50% των νέων να είναι χωρίς δουλειά, μετά από χρόνια ύφεσης που προκλήθηκαν από την κρίση χρέους.

Πριν την κρίση, οι πολίτες στην ΕΕ επέλεγαν την ασφάλεια του τόπου τους αντί της μετανάστευσης σε άλλες χώρες, με τον ρυθμό της μετανάστευσης να μειώνεται κατά περίπου 40% από το 2007 μέχρι το 2010.

Όμως αυτή η τάση αρχίζει να αλλάζει, με τον αριθμό των ανθρώπων που μεταναστεύουν εντός στη ΕΕ να αυξάνεται κατά 15% το 2011, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ