Πρωτότυπη συσκευή αποκαλύπτει την πραγματική ταχύτητα των τσιταχ - iefimerida.gr

Πρωτότυπη συσκευή αποκαλύπτει την πραγματική ταχύτητα των τσιταχ

Πρωτότυπη συσκευή αποκαλύπτει την πραγματική ταχύτητα των τσιταχ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να καταγράψουν με ακρίβεια την ταχύτητα των τσιταχ, τα οποία θεωρούνται τα πιο γρήγορα αιλουροειδή στον κόσμο,με τη βοήθεια ενός πρωτότυπου κολάρου που αντλεί ενέργεια από τον ήλιο.

Ερευνητές από το κολέγιο Κτηνιατρικής της Βρετανίας, συνδύασαν ένα GPS με το ειδικό κολάρο που διαθέτει και αισθητήρα κίνησης, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα ζώα στο καταφύγιο τσιταχ Αν Βαν Νταικ της Νότιας Αφρικής.

Οι αισθητήρες κατέγραφαν τον ρυθμό επιτάχυνσης των τσιτάχ καθώς εκείνα έτρεχαν προς το θήραμα και σημείωσαν ταχύτητα 93 χιλιομέντρων την ώρα.

Οι προηγούμενες μελέτες των τσιτάχ βασίζονταν στη βιντεοσκόπηση ή παρατήρηση αιχμάλωτων ζώων, ωστόσο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται μία τόσο ευαίσθητη συσκευή, που δίνει τις ακριβέστερες μετρήσεις μέχρι σήμερα.

Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, τα τσιτάχ επιταχύνουν πάρα πολύ γρήγορα φτάνοντας σε χρόνο ρεκόρ τη μέγιστη ταχύτητα ενώ η λαβή τους είναι τόσο ισχυρή που σχεδόν σκίζουν το έδαφος καθώς τρέχουν και τα νύχια τους τα βοηθούν να στρίψουν απότομα, καθώς και να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τόσο γρήγορα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ