ΓΑΠ: Κάναμε το πατριωτικό μας καθήκον για τη διάσωση της χώρας

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι η κυβέρνησή του πήρε δύσκολες αποφάσεις κάνοντας το «πατριωτικό καθήκον για τη διάσωση της χώρας» και χρησιμοποίησε τον όρο "ύβρις" για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε στο παρελθόν στην Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση της εξουσίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς λαούς για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα, καθώς και τη σοσιαλιστική οικογένεια. Σ΄αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, χρειαζόμαστε φίλους, για να κερδίσουμε το στοίχημα και θα το κερδίσουμε. Ενώ αναφερόμενος στους διαδηλωτές που διαδηλώνουν ειρηνικά στη χώρα, τόνισε ότι ζητούν την ανανέωση της δημοκρατίας.

Ψήφο εμπιστοσύνης προς τις δυνατότητες του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, την παρουσία στην Αθήνα 300 και πλέον στελεχών της Οργάνωσης.

«Έχουμε τις δυνατότητες αλλά και τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, που έδωσε την εμπιστοσύνη του στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και αναφερόμενος στη νέα γενιά είπε ότι η σημερινή γενιά είναι η πιο μορφωμένεη που είχε ποτέ η χώρα.

Οι αποφάσεις που πήραμε για να σώσουμε τη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι δύσκολες και επώδυνες, αλλά θα μας δώσουν το χρόνο και τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να επιφέρουμε τις αλλαγές εκείνες που είναι αναγκαίες για ένα καλύτερο αύριο.

Η Ελλάδα ανέφερε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά για πολλά χρόνια υπέστη κακοδιαχείριση, υπογραμμίζοντας ότι έλειψε η δημοκρατική και διαφανής διαχείριση της εξουσίας. Έτσι κατασπαταλήθηκαν πόροι και αντί για ανοιχτή διακυβέρνηση, είχαμε πελατειακές σχέσεις, κατασπατάληση των πόρων και ενίσχυση των πολύ ισχυρών έναντι των αδυνάτων.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα, τόνισε ότι αυτές δεν γίνονται μόνο για τη λιτότητα, αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει ένα πιο δίκαιο και πιο υπεύθυνο σύστημα και να ανανεωθεί η δημοκρατία.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ως κυβέρνηση δημιούργησε κοινωνικό και οικονομικό χάος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε το βάρος και την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εκτός των ψηφοφοριών της Βουλής κέρδισε και την ψήφο εμπιστοσύνης της Ευρώπης και ευχαρίστησε τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις κυβερνησεις τους για τη στήριξη που δίνουν στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει κρίση πολιτικης και κρίση διακυβέρνησης και το θέμα είναι αν οι πολιτικοί έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν το μέλλον και να διαχειριστούν τους πόρους προς όφελος των λαών.

Για την Ευρώπη ανέφερε ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, για να αντιμετωπιστούν διάφορες κρίσεις, αλλά "κόλλησε" και πρόσθεσε ότι δυστυχώς "κινούμαστε προς τα πίσω".

Έχουμε, είπε, το ενιαίο νόμισμα, αλλά δεν έχουμε ενιαία διακυβέρνηση των οικονομιών μας, ενώ επανέφερε και το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων.

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στις αγορές και στους οίκους αξιολόγησης θέτοντας το ερώτημα αν "είμαστε αδύναμοι για να τους αντιμετωπίσουμε".Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τι θα σημαίνει για την Ελλάδα, αν οι οίκοι την υποβαθμίσουν κατά μια ακόμα βαθμίδα. Τότε, είπε, οι οίκοι θα έχουν περισσότερη επιρροή από τη Βουλή των Ελλήνων, πράγμα που όπως είπε , είναι απαράδεκτο.

Δεν ζήτησε τον εξοβελισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών από το δημόσιο διάλογο, αντίθετα, τόνισε, έχουν θέση σε αυτόν, αλλά δεν είναι δυνατό να έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις εκλεγμένες κυβερήσεις.

Ανέφερε απίσης ότι υπάρχει μια κατεστημένη τάξη η οποία κρύβει τους πόρους, ενώ κατηγόρησε και τα ΜΜΕ, για τα οποία ανέφερε ότι προβλέπουν συνεχώς καταστροφές και με τις αναλύσεις ή και την προπαγάνδα τους εκμεταλλεύονται το φόβο του κόσμου. Και αναφερόμενος στην ελληνική εμπειρία τόνισε τα ΜΜΕ πρόβλεπαν καθημερινά πτώχευση, αλλά "εμείς ακόμα αντέχουμε".

Νωρίτερα, "ανοίγοντας" τις εργασίες ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο του Σοσιαλιστικής Διεθνούς διεξάγεται σε μια φάση, ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων, που θα καθορίσουν τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η διοργάνωσή του στην Αθήνα αποτελεί έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον 'Αστέρα' Βουλιαγμένης, με τη συμμετοχή περίπου 300 εκπροσώπων κομμάτων-μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ανά τον κόσμο και ολοκληρώνεται αύριο. Όσο για τον πρωθυπουργό, εμφανίζει την επιλογή της χώρας μας για τη συνεδρίαση, περίπου ως 'εθνική επιτυχία' για την στήριξη που μας παρέχουν οι σοσιαλιστές ανά τον κόσμο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ενδιαφέρον έχουν ο πρόεδρος της Βουλής της Φινλανδίας Ε.Χεϊναλουόμα, δεδομένης της σκληρής στάσης της χώρας προς την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Κίνας Λ.Γιέβι, λίγο μετά την απόφαση της Κίνας για στήριξη χωρών με δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και οι νέοι και μπλογκερς από την Τυνησία και την Αίγυπτο που πρωταγωνίστησαν στις εξεγέρσεις των χωρών τους. Θα συμμετάσχουν ακόμα οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Π.Ράσμουσεν, του Ιράκ Τζ.Ταλαμπανι (για την 'υποδοχή' του οποίου στο Ελ.Βενιζέλος χθες χρειάστηκε να φύγει από τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού χθες ο Μιχάλης Καρχιμάκης), της Σερβίας Μπ.Τάντιτς, της Βουλής της Κύπρου Γ.Ομήρου, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών Πία Λοκατέλι -που φαίνεται ότι ξέμεινε στην Αθήνα από την προηγούμενη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών στο Grand Resort Lagonissi στην αρχή της εβδομάδας-, ο αρχηγός της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μ.Σουλτς κ.α.

Στο 'κλειστό' δείπνο εργασίας χθες, οι συμμετέχοντες μίλησαν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και για την υιοθέτηση ρυθμίσεων εν είδει μηχανισμού άμυνας των κρατών απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις. Σήμερα Παρασκευή, αναμένονται η εναρκτήρια ουσιαστικά ομιλία του Γ.Παπανδρέου, αλλά και ο χαιρετισμός νωρίτερα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ.Καρχιμάκη. Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Αραβικός κόσμος και το όραμα για ελευθερία και δικαιώματα για όλους, η Ειρήνη στην Μέση Ανατολή και ο στόχος για Παλαιστινιακό κράτος και τα 'μαθήματα' από την τραγωδία της Φουκουσίμα και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή

- 10:00: Έναρξη εργασιών του Συμβουλίου, χαιρετισμός του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μ.Καρχιμάκη, ομιλία του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου

-10:30: Πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου

- 15:00: Δεύτερη συνεδρία του Συμβουλίου

Σάββατο

-09:30: Κλειστή συνεδρία

- 10:00: Τρίτη συνεδρία του Συμβουλίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ