Νέα σημάδια εντοπίστηκαν στον πλανήτη Αρη - Η NASA μελετά την προέλευσή τους [εικόνα] - iefimerida.gr

Νέα σημάδια εντοπίστηκαν στον πλανήτη Αρη - Η NASA μελετά την προέλευσή τους [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες εικόνες από τον Αρη που παρουσίασε η NASA αυτή την εβδομάδα δείχνουν μυστηριώδη, μακρόστενα αυλάκια στις πλαγιές των γιγάντιων αμμόλοφων του κόκκινου πλανήτη. Οπως εικάζουν οι επιστήμονες, μπορεί να έγιναν από την ολίσθηση κομματιών ξηρού πάγου.

Οπως αναφέρει η Σερίνα Ντινιέγα, επικεφαλής της μελέτης και πλανητικός επιστήμονας στο εργαστήριο Jet Propulsion Της NASA: «Πάντα ονειρευόμουν να πάω στον Άρη. Τώρα μπορώ να ονειρεύομαι και snowboarding κάτω από έναν αμμόλοφο του Άρη σε ένα κομμάτι ξηρού πάγου.»

Τα σημάδια αυτά εκτείνονται κάτω από τις πλαγιές του πλανήτη για περίπου 2 χιλιόμετρα και έχουν μόνο λίγα μέτρα πλάτος, με υψωμένα αναχώματα κατά μήκος των πλευρών.

Η Ντινιέγα και η ομάδα της πιστεύουν καθώς θερμαίνεται η επιφάνεια του Άρη κατά τη διάρκεια της Ανοιξης, όταν ένα στρώμα παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα, που συνήθως αναφέρονται ως ξηρός πάγος, εξατμίζεται.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας εικόνες από διαφορετικές εποχές του πλανήτη που δείχνουν το σχηματισμό νέων χαρακιών και λευκών κηλίδων μέσα στις αυλακώσεις.

Για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες διεξήγαγαν πειράματα εδώ στη Γη σέρνοντας ξηρό πάγο κάτω από αμμόλοφους στη Γιούτα και την Καλιφόρνια, η οποία αναπαράγει τέλεια τα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στον Άρη, παρά τις διαφορές στην πίεση του αέρα και της θερμοκρασίας.

Ως τελική απόδειξη της ολίσθησης του πάγου, οι ερευνητές παρατήρησαν πολλαπλές αυλακώσεις στο κάτω μέρος των λόφων, που αποδεικνύουν ότι με παρόμοιο τρόπο δημιουργούνται και στον Αρη, λίγο πριν ο πάγος εξατμιστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ