«Είμαι αριστερή, φεμινίστρια και φανατική οπαδός της ασχήμιας» - Η τρομερή συνέντευξη της Μιούτσια Πράντα στο T Magazine [εικόνες]

Η Μιούτσια Πράντα είναι... η Μιούτσια Πράντα: σχεδιάστρια μόδας εξ επαγγέλματος, επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης, παραγωγός ταινιών, πειραματική αρχιτεκτόνισσα, φεμινίστρια γεμάτη αντιφάσεις, ακαταπόνητη καταναλώτρια και αμετανόητα αριστερή. Γνωρίστε τις άγνωστες πτυχές της γυναίκας που ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος των εξελίξεων στο χώρο της μόδας τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια γυναίκα με έμφυτη αίσθηση του καλού γούστου και ένας άντρας με επιχειρηματικό δαιμόνιο. Συνδυάζοντας τα ταλέντα τους, η Μιούτσια Πράντα και ο Πατρίτσιο Μπερτέλι κατόρθωσαν να μετεξελίξουν ένα κατάστημα πολυτελών ειδών ταξιδίου σε σημαίνοντα όμιλο μόδας. Πλέον οι δημιουργίες με την υπογραφή Prada είναι συνώνυμες με το κλασικό στυλ, το μινιμαλιστικό ύφος και έναν διακριτικό ερωτισμό, που αποπνέει αυτοπεποίθηση.«Η μόδα συναρτάται άμεσα με το πώς συνθέτουμε τον εαυτό μας κάθε μέρα», είχε γράψει κάποτε η Πράντα.

«Όταν ξεκίνησα, η μόδα ήταν ο χειρότερος χώρος στον οποίο θα μπορούσες να βρίσκεσαι, ειδικά αν ήσουν αριστερή φεμινίστρια. Ήμουν προκατειλημμένη, ναι! Πάντοτε είχα πρόβλημα με τη μόδα. Υποθέτω ότι ένιωθα ενοχές επειδή δεν έκανα κάτι σημαντικό, σε πολιτικό επίπεδο. Κατά κάποιο τρόπο, λοιπόν, χρησιμοποιώ την εταιρεία ως μέσο για να πραγματοποιήσω εναλλακτικές δραστηριότητες. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η σιλουέτα, ενώ είμαι παντελώς ανίκανη να σχεδιάσω. Είναι λίγο περίπλοκο το πράγμα. Προσπαθώ να βρω ποιες εικόνες του θηλυκού θέλω να αναλύσω. Στην πραγματικότητα, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα ενδύματα και το στιλ», παραδέχεται.

Και προσθέτει: «Δεν έχω καταφέρει ακόμα να ανακαλύψω τον πραγματικό λόγο για τον οποίο κάνω αυτή τη δουλειά... Πάντοτε έβλεπα αυτό που κάνω ως μία οδό διαφυγής, καθώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ρούχα για να επανεφεύρεις τον εαυτό σου. Το πρώτο πράγμα που έχει κανείς, όσο φτωχός κι αν είναι, είναι το σώμα του. Οι άνθρωποι μιλάνε συνεχώς για την πολυτέλεια και η μόδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ακριβή. Παρ' όλα αυτά, δεν παύει να είναι δημοκρατική. Ένας από τους φτηνότερους τρόπους για να αλλάξει κανείς τον εαυτό του. Ένα από τα πρώτα επίπεδα χειραφέτησης».

Όσον αφορά τα σχέδια ειδών ένδυσης, η Μιούτσια Πράντα δεν συνεργάζεται με καλλιτέχνες. Στο πλαίσιο, όμως, του ιδρύματος τέχνης που διατηρεί, υποστηρίζοντας και εκθέτοντας έργα εικαστικά, κινηματογραφικά και αρχιτεκτονικά, σχετίζεται ευρέως με εκείνους από τη θέση της ιμπρεσάριου, της συμβούλου και της επιμελήτριας.

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες, όπως οι Ρομάν Πολάνσκι, Γουές Άντερσον, και Μπαζ Λούρμαν, με καλλιτέχνες όπως ο Φρανσέσκο Βετζόλι και η Σίντι Σέρμαν, και αρχιτέκτονες όπως οι Ρεμ Κόολχας και οι Χέρτζογκ & ντε Μερόν.

«Κάποτε ρώτησα τη Λουίζ Μπουρζουά», εκυστηρεύεται η ίδια, «γιατί οι άνθρωποι ελκύονται τόσο πολύ από τη μόδα. Κι εκείνη μου απάντησε: Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι αποζητούν να σαγηνεύσουν. Εγώ όμως πιστεύω πως μία τέτοια απάντηση δεν είναι αρκετή. Θεωρώ πως το πράγμα είναι πολύ πιο περίπλοκο».

Και το πράγμα είναι περίπλοκο γιατί, κατ 'εκείνη, οι άνθρωποι που αφομοιώνονται στον κόσμο της μόδας κατά βάθος θέλουν να σαγηνεύσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους, επισημαίνει ο αρθρογράφος Άντριου Ο' Χάγκαν.

«Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ανασυνθέσουν τον εαυτό τους μέσω των ειδών του οίκου Πράντα είναι άνθρωποι που θέλουν να δοκιμάσουν τι μπορούν να είναι και τι μπορούν να γίνουν, δίνοντας ταυτόχρονα την εντύπωση ότι όλο αυτό το επιτυγχάνουν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Το λουκ της Πράντα σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι είσαι ελεύθερος να δείχνεις όπως θέλεις να δείχνεις, νηφάλια και δίχως τυμπανοκρουσίες», καταλήγει ο Ο'Χάγκαν.

Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά: η μέριμνα για το στιλ πρέπει να υπάρχει, αλλά να μη δείχνεται, τουλάχιστον όχι με κραυγαλέο τρόπο...



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ