Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου με ισχυρά ρεύματα και γιγάντια κύματα - iefimerida.gr

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες θάλασσες του κόσμου με ισχυρά ρεύματα και γιγάντια κύματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί από τους τουρίστες σε όλο τον κόσμο συχνά ενδιαφέρονται να κλείσουν κρουαζιέρες σε ωκεανούς όπου θα μπορούν να εξερευνήσουν την ομορφιά της φύσης. Ωστόσο τα ταξίδια αυτά δεν είναι πάντα ειδυλλιακά, αφού ορισμένοι ωκεανοί κρύβουν κινδύνους.

Ακολουθεί η λίστα με τους πιο άστατους και επικίνδυνους ωκεανούς του κόσμου, οι οποίοι πλήττονται συχνά από σεισμούς, τσουνάμι, καταστροφικές καταιγίδες, αλλά κρύβουν και μεγάλες πετρελαιοκηλίδες στα νερά τους.

1. Ινδικός Ωκεανός
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, περιλαμβάνοντας το 1/4 του νερού που υπάρχει στην επιφάνεια της Γης. Οι ζεστές θερμοκρασίες του τον καθιστούν ιδιαίτερα ευπαθή σε μουσώνες, κυκλώνες, τσουνάμι, και ισχυρούς ανέμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2004, όταν σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός Σουμάτρα-Ανταμαν, ο οποίος προκλήθηκε από καταβύθιση τεκτονικών πλακών, δημιουργήθηκε ένα γιγάντιο τσουνάμι που είχε ως αποτέλεσμα 226.000 θανάτους και ανυπολόγιστες καταστροφές. Ακόμη, από τον Ινδικό Ωκεανό ήρθε και ο τυφώνας Μπόλα που χτύπησε τη Βεγγάλη το 1970 και στοίχισε τη ζωή σε 500.000 άτομα, ενώ κυριολεκτικά «βούλιαξε» αμέτρητα μικρά νησιά της περιοχής.

2. Ατλαντικός Ωκεανός
Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός στον κόσμο, με έκταση περίπου 106.400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επηρεάζεται σημαντικά από παράκτιους ανέμους, ρεύματα νερού, και αλλαγές στη θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι τόσο μεγάλος, υπάρχουν ορισμένες περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές. Τα παγόβουνα είναι συχνά κυρίως στις βορειοδυτικές περιοχές του Ατλαντικού και έχουν εντοπιστεί ως το μακρινό νότο ως τις Βερμούδες και τη Μαδέρα. Η πιο διαβόητη ίσως καταστροφή που συνέβη στον Ατλαντικό Ωκεανό ήταν στις 15 Απριλίου 1912, όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο, με περισσότερους από 1.500 νεκρούς.

3. Ειρηνικός Ωκεανός
Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος ωκεανός στον κόσμο και καλύπτει πάνω από 65,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό όνομα «Mare Pacificum» (= Ειρηνική θάλασσα) το οποίο του απέδωσε ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος. Ωστόσο, σε αντίθεση με την παγκόσμια πεποίθηση, ο Ειρηνικός κάθε άλλο παρά «ειρηνικός» είναι. Στην πραγματικότητα, μαστίζεται από αμέτρητους τροπικούς κυκλώνες οι οποίοι έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στα γύρω νησιά. Ταυτόχρονα, τα εδάφη γύρω από τον Ειρηνικό είναι γεμάτα από ηφαίστεια και οι σεισμοί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο προκαλώντας επικίνδυνα τσουνάμι.

Επίσης, στον Ειρηνικό, η θαλάσσια ρύπανση είναι μακράν ο μεγαλύτερος ένοχος της καταστροφής, αφού χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως λίπασμα στη γεωργία, καθώς και απόβλητα από τα ζώα και τους ανθρώπους μολύνουν μεγάλα τμήματα του ωκεανού, δημιουργώντας ένα είδος νεκρής ζώνης (δηλαδή μια υδάτινη περιοχή με πολύ μικρή διάρκεια ζωής).

4. Μεσόγειος Θάλασσα
Επικίνδυνη από άποψη περιβαλλοντικής μόλυνσης κυρίως, η Μεσόγειος, σε αντίθεση με τους καταστροφικούς ωκεανούς του κόσμου, παρουσιάζει ρύπανση αρκετά καταστροφική τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, το «Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον έχει υπολογίσει ότι 650 εκατομμύρια τόνοι λυμάτων, 129.000 τόνοι ορυκτέλαιου, 60.000 τόνοι υδραργύρου, 3.800 τόνοι μολύβδου και 36.000 τόνοι φωσφορικών αλάτων χύνονται στη Μεσόγειο κάθε χρόνο. Η Μεσογειακή φώκια μονάχους μονάχους είναι μεταξύ των πλέον απειλούμενων με εξαφάνιση θαλάσσιων θηλαστικών του κόσμου. Σύμφωνα με μία μελέτη που έγινε το 1994 γύρω από τις ακτές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο 1.935 είδη σκουπιδιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον πυθμένα της θάλασσας. Τα πλαστικά απορρίμματα αντιπροσώπευαν το 76%, εκ των οποίων 94% ήταν πλαστικές σακούλες.

5. Θάλασσα του Μαρμαρά
Η Θάλασσα του Μαρμαρά, ή αλλιώς Προποντίδα, είναι το πέρασμα προς τη Μαύρη θάλασσα. Κάτω από τα νερά της βρίσκεται το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που πυροδοτεί ισχυρούς σεισμούς, με σημαντικότρο τον σεισμό στο Ιζμιτ το 1999. Ταυτόχρονα, την ίδια χρονιά, στις 29 Δεκέμβρη του 1999, το ρωσικό δεξαμενόπλοιο VOLGONEFT έσπασε στα δύο στη Θάλασσα του Μαρμαρά, και περισσότεροι από 1500 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στο νερό. Στη θάλασσα του Μαρμαρά βρίσκεται επίσης και το νησί-φυλακή Ιμραλί στο οποίο βρίσκεται φυλακισμένος ο Αμπντουλαχ Οτσαλαν

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ