Η ΕΡΤ έκλεισε - Σε πόλεμο η κυβέρνηση με κόμματα και εργαζομένους - iefimerida.gr

Η ΕΡΤ έκλεισε - Σε πόλεμο η κυβέρνηση με κόμματα και εργαζομένους

Η ΕΡΤ έκλεισε - Σε πόλεμο η κυβέρνηση με κόμματα και εργαζομένους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος εποχής για την ΕΡΤ η οποία από τις 12 σήμερα τα μεσάνυχτα θα δείχνει μαύρο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στη δημόσια τηλέοραση, απόφαση την οποία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.

Οπως εξήγησε ο κ. Κεδίκογλου η ΕΡΤ θα σταματήσει να εκπέμπει απόψε τη βράδυ και στη θέση της θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. Το νέο κανάλι θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό με πολύ λιγότερο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα απολυθούν, θα αποζημιωθούν κανονικά και στην περίπτωση που το επιθυμούν, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κεδίκογλου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.

Πριν την ανακοίνωση του λουκέτου ο κ. Κεδίκογλου εξαπέλυσσε πρωτοφανή επίθεση κατά της ΕΡΤ λέγοντας πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ιερές αγελάδες ενώ χαρακτήρισε το κρατικό κανάλι μοναδικό θύλακα σπατάλης και αδιαφάνειας. (διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ).

Παράλληλα, ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λειτουργία του νέου οργανισμού οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τέλος για την ΕΡΤ.

Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της δημόσιας τηλεόρασης ενώ σε ζωντανή μετάδοση οι δημοσιογράφοι σχολιάζουν τις εξελίξεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συσκέψεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματείων εργαζομένων, ενώ κόσμος συρρέει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Ηδη από τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (μπορείτε να τη διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ), που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, προκλήθηκε σάλος αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ έντονα αντέδρασαν και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΠΑΣΟΚ: Θέμα κυβερνητικής σταθερότητας δεν τίθεται, αλλά το νόμο που θα κυρώνει το ΠΝΠ δεν θα το ψηφίσουμε

Η απόφαση της κυβέρνησης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο ενώ τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τα δύο συγκεκριμένα κόμματα, κατ'εντολή των προέδρων τους δεν υπέγραψαν τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσω της οποίας ανοίχθηκε ο δρόμος για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

«Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ το οποίο, όμως, στη συνέχεια ξεκαθαρίζει πως δεν θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας.

Οπως αναφέρει, όμως, τίθεται «ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;». Στην ανακοίνωσή του καταλήγει ζητώντας άμεση συνάντηση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΡ: Αναδιοργάνωση με ανοιχτή την ΕΡΤ

«Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, δεσμευόμενη παράλληλα ότι «δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Τσίπρας: Πραξικόπημα η απόφαση για το λουκέτο στην ΕΡΤ

«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης για λουκέτο στην ΕΡΤ σε δήλωσή του από το προαύλιο του ραδιομεγάρου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά, όπως είπε, «θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μιά τέτοια κίνηση.

ΚΚΕ: Ρίχνει στα χέρια ιδιωτών τη δημόσια περιουσία

«Βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» υπογράμμισε ο γεν. γραμ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας .

«Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» συνέχισε.

«Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ