SOS για την ασφυκτική κατάσταση στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας - iefimerida.gr

SOS για την ασφυκτική κατάσταση στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας

SOS για την ασφυκτική κατάσταση στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος που υπάρχει στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί σε αυτές. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνη Ρουπακιώτη. Σε αυτή επισημαίνει πως τα συγκεκριμένα σωφρονιστικά ιδρύματα απειλούνται πλέον με ταραχές, ενώ υπογραμμίζει ότι αδυνατούν να δεχθούν άλλους κρατουμένους.

Με την επιστολή του ο κ. Γιαννάκης απευθύνει δραματική έκκληση προκειμένου να λυθεί το συντομότερο δυνατό το «οξύτατο πρόβλημα» που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις σε χώρους κράτησης.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις φυλακές Διαβατών ο αριθμός κρατουμένων αγγίζει τους 600, τη στιγμή που ο προβλεπόμενος είναι 350 άτομα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ. Εχοντας λάβει σχετικές αναφορές από τους κρατούμενους στο συγκεκριμένο ίδρυμα, αλλά και του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, ο Εισαγγελέας Εφετών προειδοποίησε πως ελοχεύει διπλός κίνδυνος.

Τόσο για τη μη εκτέλεση εισαγγελιών παραγγελιών κράτησης, καθώς οι φυλακές αδυνατούν να υποδεχθούν άλλους κρατούμενους, όσο και για την εκδήλωση ταραχών και εξεγέρσεων μέσα σε αυτές.

Αναφερόμενος στο τμήμα Μεταγωγών και τα αστυνομικά τμήματα γενικότερα, όπου κρατούνται υπόδικοι και κατάδικοι, ο κ. Γιαννάκης κάνει λόγο για «απαράδεκτες» συνθήκες κράτησης, που δεν συνάδουν προς τις πολιτισμικές αρχές της χώρας μας και στα ελάχιστα ανεκτά όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οπως τονίζει, στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης κρατούνται πάνω από 400 υπόδικοι και κατάδικοι.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε να λειτουργήσουν οι δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, 120 θέσεων η καθεμία, που, όπως επισημαίνει ο Εισαγγελέας, παραμένουν εκτός λειτουργίας για λόγους μη αντιληπτούς.

«Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, για τη μη πρόσληψη είκοσι σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα και αντ' αυτού η Πολιτεία νομοθετώντας να 'εφευρίσκει τρόπους αποσυμφόρησης' των φυλακών», τονίζεται στο έγγραφο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ