Αυστραλοί επιστήμονες έφτιαξαν βιονικό μάτι που επιτρέπει σε τυφλούς να δουν - iefimerida.gr

Αυστραλοί επιστήμονες έφτιαξαν βιονικό μάτι που επιτρέπει σε τυφλούς να δουν

Βιονικό μάτι που επιτρέπει σε τυφλούς να δουν ανέπτυξαν Αυστραλοί επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυστραλοί ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μία τεχνολογία που κάνει τους τυφλούς να δουν ξανά το φως τους χάρη σε ένα πρωτοποριακό «βιονικό μάτι».

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας στην Αυστραλία τελειοποιούν ένα είδος εμφυτεύματος που προσαρμόζεται στον εγκέφαλο και επιτρέπει σε ανθρώπους που πάσχουν από γλαύκωμα, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες οφθαλμικές παθήσεις να ανακτήσουν την όρασή τους.

Το εμφύτευμα συνδέεται με μια ασύρματης κάμερα και διεγείρει τον οπτικό φλοιό με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να διακρίνει ορισμένα σχήματα και να προσαρμόζεται καλύτερα με το περιβάλλον γύρω του.

Ταυτόχρονα, ο χρήστης φοράει ένα ζευγάρι γυαλιά με κάμερα η οποία καταγράφει εικόνες και πληροφορίες και τις στέλνει ασύρματα στο εμφύτευμα του εγκεφάλου.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεθόδους οφθαλμικής προσθετικής που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη τεχνολογία δε βασίζεται καθόλου στο οπτικό σύστημα του ασθενούς, και έτσι λειτουργεί ακόμα και αν αυτός έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα μάτια του ή ακόμα κι αν δεν έχει καθόλου μάτια.

Οι πρώτες επίσημες δοκιμές θα ξεκινήσουν του χρόνου και οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα της νέας μεθόδου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ