Κινέζοι επιστήμονες διάβασαν το DNA πάπιας και ελπίζουν να «χτυπήσουν» τη γρίπη των πτηνών - iefimerida.gr

Κινέζοι επιστήμονες διάβασαν το DNA πάπιας και ελπίζουν να «χτυπήσουν» τη γρίπη των πτηνών

Κινέζοι επιστήμονες διάβασαν το DNA πάπιας και ελπίζουν να «χτυπήσουν» τη γρίπη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κινέζοι και Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να διαβάσουν το DNA της πάπιας, γεγονός που δίνει νέες δυνατότητες για στη μάχη κατά της γρίπης των πτηνών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιανγουέν Λι του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας και του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου, πέτυχαν για πρώτη φορά, την πλήρη αλληλούχιση του γενετικού υλικού της αγριόπαπιας (Anas platyrhynchos).

Η πάπια είναι ένα από τα κυριότερα είδη που αποτελούν φορείς των ιών Α της γρίπης των πτηνών, με πιο πρόσφατο επεισόδιο τη νέα επιδημία από το στέλεχος Η7Ν9,που οδήγησε στον θάνατο 36 ανθρώπους στην Κίνα.

Ωστόσο, στην περίπτωση της πάπιας, αν και φιλοξενεί τον ιό στο σώμα της, συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα της ασθένειας. Ετσι, η ανάγνωση του DNA της θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο συγκεκριμένο πτηνό και στους ιούς της γρίπης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA μιας υγιούς θηλυκής πάπιας Πεκίνου ηλικίας δέκα εβδομάδων και, παράλληλα, έκαναν συγκριτικές γενετικές αναλύσεις σε δύο άλλες πάπιες που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης.

Οπως προέκυψε από την ανάλυση του DNA, η υδρόβια αγριόπαπια, διαθέτει μοναδικά γονίδια, που δεν υπάρχουν στα άλλα συγγενικά πτηνά, καθώς και γονίδια που μεταβάλλουν τον τρόπο έκφρασής τους λόγω της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης. Παράλληλα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η πάπια διαθέτει γενετικούς παράγοντες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα της να «απαντήσει» στον ιό.

Όπως είπε ο Λι, «η μελέτη φέρνει στο φως πολύ σημαντικά στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην πάπια και στον ιό της γρίπης. Έτσι, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να εξερευνήσουν σε περισσότερο βάθος τους μηχανισμούς εξάπλωσης και μόλυνσης της γρίπης των πτηνών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ