Οι οπαδοί της Μπεσίκτας είναι η ψυχή της εξέγερσης στην Πλατεία Ταξίμ - iefimerida.gr

Οι οπαδοί της Μπεσίκτας είναι η ψυχή της εξέγερσης στην Πλατεία Ταξίμ

Οι οπαδοί της Μπεσίκτας είναι η ψυχή της εξέγερσης στην Πλατεία Ταξίμ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάθε βράδυ το κλαμπ των οπαδών της Μπεσίκτας, περίπου 3 χιλιάδες άνθρωποι, μπαίνει οργανωμένα στην Πλατεία Ταξίμ. Το πλήθος τους υποδέχεται με μια φωνή και ανοίγει για να περάσουν. Με την ασπροκίτρινη φανέλα οι οπαδοί της ομάδας αποτελούν την ψυχή της εξέγερσης και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων, γράφει ο Μαρκ Σεμό σε ανταπόκριση από την Πόλη για την Liberation.

Εχουν μάθει να ουρλιάζουν ομαδικά, να δρουν ομαδικά και να χτυπούν ομαδικά. Ένα παλιό τους σύνθημα «Αστυνόμε, πέτα τη μάσκα και το γκλομπ και έλα να μου δείξεις αν είσαι άντρας» έγινε πάλι επίκαιρο με τα επεισόδια στην Πλατεία Ταξίμ.

«Η τουρκική νεολαία βγήκε επιτέλους από το λήθαργο» λέει με ενθουσιασμό ένας από τους επικεφαλής αυτού του κλαμπ. Ξέρει ότι όταν η εξέγερση τελειώσει η αστυνομία θα τον συλλάβει. Ψυχή του κλάμπ «Carsi» που σημαίνει Παζάρι, αυτός ο 40χρονος δημιούργησε το πιο αποφασισμένο κλαμπ οπαδών και η έδρα του βρίσκεται στο Μπεσίκτας, το προάστιο που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου. Ο λόφος του Ταξίμ βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα και το ιστορικό στάδιο της ποδοσφαιρικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1903 και είναι η παλιότερη της Πόλης.

Η σημαία των οπαδών Carsi έχει ένα κεφαλαίο Α κλεισμένο σε έναν κύκλο και οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι διαπνέονται από τις ιδέες του Αναρχισμού. «Μαχόμαστε στο πλευρό της Greenpeace εναντίον της πυρηνικής ενέργειας και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων» ισχυρίζεται ο επικεφαλής, ο οποίος είναι Αρμένιος. Αν και αναρχικοί είναι πατριώτες. «Είναι ντροπή να βλέπεις την αστυνομία να χτυπάει τους ανθρώπους που κρατούν την τουρκική σημαία» λέει.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που θυμίζει την Αραβική Ανοιξη, ρωτάει η Liberation τον επικεφαλής των Carsi κι εκείνος γελάει.

«Ο Κεμάλ άφησε μια παράδοση στον κόσμο και στη νεολαία και η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να τα σβήσει. Ο Κεμάλ μας έδωσε τη Δημοκρατία το 1923 και πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να γυρίσουμε πίσω» δηλώνει.

Δεν ξέρει πώς θα τελειώσει αυτή η εξέγερση στην Πλατεία Ταξίμ αλλά είναι σίγουρος ότι τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ