ΔΝΤ: Χάσαμε χρόνο για τη διάσωση της Ελλάδας – Φταίνε οι Ευρωπαίοι - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Χάσαμε χρόνο για τη διάσωση της Ελλάδας – Φταίνε οι Ευρωπαίοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια στην κόντρα με φόντο την Ελλάδα έδωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος παραδέχεται ότι το Ταμείο και η Ευρώπη καθυστέρησαν στο να αξιολογήσουν και να πράξουν αναλόγως για τη διάσωση της Ελλάδας το 2010.

Μιλώντας στο γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Μπλανσάρ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα ...χάσαμε πιθανώς χρόνο».

Το ΔΝΤ παραδέχθηκε πρόσφατα «σημαντικά λάθη» κατά το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια.

«Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης, οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», τόνισε.

Το ΔΝΤ είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ. «Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό», και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Η επίδραση ενός βαρέως χρέους επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», προειδοποίησε υπογραμμίζοντας ότι το κύριο δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα.

«Οταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα και να μειώσει το βάρος του χρέους», εκτίμησε.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη, την οποία αναγνώρισε το περασμένο φθινόπωρο, ο κ. Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμηση.

«Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», τόνισε.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο αυτή τη χρονική περίοδο αλλά το ΔΝΤ δεν εφαρμόζει ένα δόγμα, επέδειξε πραγματισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλανσάρ απέδωσε τελικά την καθυστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που επηρεάζει τη γηραιά ήπειρο, και ιδίως τη Γαλλία, η οποία παρόλα αυτά «δεν τα πάει και πολύ άσχημα».

Αποστάσεις κρατάει ο Σαμαράς

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να κρατήσουν αποστάσεις από την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να τοποθετηθεί για το θέμα κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ την Κυριακή.

Επισήμως ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει, από το Ελσίνκι, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα λάθη των δανειστών, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνει ότι η κόντρα με αφορμή το λάθος του ΔΝΤ δείχνει πόσο δύσκολοι είναι οι διεθνείς συσχετισμοί.

«Η κουβέντα των τελευταίων ημερών δείχνει πόσο ανθεκτική και επίμονη είναι η μονοδιάστατη συντηρητική σκέψη στην Ευρώπη, πόσο δύσκολο είναι να αναγνωριστούν λάθη και πόσο εύκολο είναι να εμμένει κανείς σε ορισμένες αντιλήψεις» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι ακόμη ανοιχτή και εμείς πρέπει να αντλήσουμε τα θετικά στοιχεία και την προοπτική η οποία συνοψίζεται σε δύο στόχους: όχι πρόσθετα μέτρα και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Παρέμβαση Ρουμελιώτη με αιχμές κατά Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκτιμά πως η παραδοχή του λάθους έχει προκαλέσει έναν νέο γύρο συζητήσεων επί του θέματος και πως, στο τέλος, Ταμείο και ΕΕ θα τα βρουν και θα κουρέψουν το ελληνικό χρέος.

Σε ερώτηση γιατί η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επέμεινε και δεν πίεσε την Ευρωζώνη για να γίνει το κούρεμα, ο κ. Ρουμελιώτης άδειασε τους κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου λέγοντας: «Δεν μου δόθηκε πειστική απάντηση από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Μου έλεγαν θα δούμε, να κάνουμε επιτροπή να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ε, δεν έγινε τίποτα για 18 μήνες. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα άγνοιας, δεν δικαιολογείται. Είχαν συμβούλους που τους ενημέρωναν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους είχαν δείξει επανειλημμένα τι πρέπει να γίνει. Αν ήταν σκοπιμότητα δεν το γνωρίζω. Τα αποτελέσματα πάντως, ήταν τραγικά».

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως είναι εκτός πραγματικότητας και χαρακτηρίζει «ανέκδοτο» το success story του κ. Σαμαρά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Παρόλο που οι δανειστές παραδέχονται το λάθος του προγράμματος, η εμμονή του Πρωθυπουργού στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του καταστροφικού μνημονίου δείχνει ότι ο ίδιος βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Οι τελευταίες εξελίξεις, μάλιστα, επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημόνια και τις τραγικές επιπτώσεις που αυτά έχουν για την κοινωνία και την οικονομία και τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει παρουσιάσει για μια δίκαιη έξοδο από την κρίση.

Είναι πλέον φανερό ότι το success story του κ. Σαμαρά αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Παρόλα αυτά, η πρόσκληση που έχουμε δημόσια διατυπώσει για διάλογο παραμένει και τον περιμένουμε να ανταποκριθεί. Για πόσο καιρό ακόμα θα κρύβεται;».

Κουβέλης: «Οπλο» η έκθεση του ΔΝΤ

Ως διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση θεωρεί την έκθεση του ΔΝΤ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Realnews». Ο κ. Κουβέλης σημειώνει πως «από τη στιγμή που οι δανειστές μας παραδέχονται -για δικούς τους λόγους- το λάθος τους, είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις». Ζητά μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κανένα πρόσθετο μέτρο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τονίζει πως «η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε αναπτυξιακά μέτρα, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να κινηθεί η αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Πάντως, σημειώνει ότι ενόψει και των ευρωεκλογών, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συμμαχίες και προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστούν οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζονται.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Για το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τοποθετήθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το Κομμουνιστικό Κόμμα να καλεί το λαό να μην ασχολείται με το λάθος του ΔΝΤ, καθώς η διαμάχη «εκφράζει τη διαπάλη μεταξύ διαφόρων κέντρων και τμημάτων κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστούν οι ζημιές και τα κέρδη από την κρίση και από ένα πιθανό νέο «κούρεμα» του χρέους το οποίο θα πληρώσει ξανά ο ελληνικός λαός»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή λειτουργεί κατά παράβαση του Συντάγματος και κατά παράβαση των αρχών της δημοκρατίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ