Απολίθωμα θαλάσσιου κήτους πήρε το όνομα του ερασιτέχνη που το ανακάλυψε [εικόνες] - iefimerida.gr

Απολίθωμα θαλάσσιου κήτους πήρε το όνομα του ερασιτέχνη που το ανακάλυψε [εικόνες]

Απολίθωμα θαλάσσιου κήτους πήρε το όνομα του ερασιτέχνη που το ανακάλυψε [εικόνε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βρετανός ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων εντόπισε σε παραλία του Ντόρσετ ένα νέο είδος προϊστορικού θαλάσσιου ερπετού, το οποίο πήρε το όνομά του.

Ο 68χρονος Κέβαν Σίχαν εντόπισε το 2003 απολιθώματα του ερπετού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες το συγκεκριμένο κήτος έζησε πριν 150 εκατομμύρια χρόνια στην παραλία Όσμιγκτον, στο Ντόρσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, περιοχή η οποία φιλοξενεί πολλά απολιθώματα της Ιουρασικής περιόδου.

Ο Σίχαν είναι ιδιοκτήτης καφέ και ερασιτέχνης κυνηγός απολιθωμάτων και μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει 25 απολιθώματα που συνθέτουν τα σαγόνια του προϊστορικού ζώου, με το μεγαλύτερο να ζυγίζει περίπου 80 κιλά.

Το κήτος ονομάστηκε Pliosaurus kevani (ο πλειόσαυρος του Κέβαν) προς τιμήν Του Σίχαν που το ανακάλυψε και υπολογίζεται οτι είχε μήκος 180 μέτρα και βάρους περίπου 12 τόνους και έζησε την Ιουρασική και Κρητική περίοδο.

Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θηρευτές που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, τέσσερις φορές πιο δυνατός από τον Τυραννόσαυρο Ρεξ και τρεφόταν με ιχθυόσαυρους (πρόγονους των δελφινιών).

Το σπάνιο απολίθωμα πωλήθηκε έναντι 20.000 λιρών Αγγλίας στο μουσείο του Ντόρσετ και τα χρήματα τα μοιράστηκαν ο κυνηγός απολιθωμάτων και ο ιδιοκτήτης της γης που βρέθηκε το προϊστορικό ζώο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ