Ερντογάν: Επεισόδια έγιναν και στην Ελλάδα, ποιος αντέδρασε; - iefimerida.gr

Ερντογάν: Επεισόδια έγιναν και στην Ελλάδα, ποιος αντέδρασε;

Ερντογάν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Να ερευνήσει το αν ασκήθηκε ή όχι υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών καλεί την Τουρκία η ΕΕ, σημειώνοντας, παράλληλα, δια μέσου του αρμοδίου για θέματα διεύρυνσης επιτρόπου της, Στέφαν Φίλε, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τασσόταν υπέρ μιας ειδικής σχέσης του τουρκικού κράτους με την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που εκφώνησε ο Στέφαν Φίλε σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στην οποία ήταν παρών ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ειρηνικές διαδηλώσεις συνιστούν έναν νόμιμο τρόπο για (...) τις ομάδες να εκφράζουν τις απόψεις τους σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία κατά αυτών των διαδηλώσεων δεν έχει θέση σε μια τέτοια δημοκρατία».

«Είμαι χαρούμενος που ακόμη και η κυβέρνηση το παραδέχτηκε αυτό. Αυτό που είναι σημαντικό τώρα δεν είναι μόνον να ξεκινήσει μια άμεση και διαφανής έρευνα, αλλά και να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται», πρόσθεσε ο Φίλε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει την πρόθεση να εγκαταλείψει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. «Επιτρέψτε μου (...) να καλέσω την Τουρκία να μην εγκαταλείψει τις αξίες της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας, εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να εγκαταλείψουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Μέρκελ: Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει βία κατά των διαδηλωτών στην Τουρκία

Την ίδια ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι «βασίζεται στο γεγονός (...) ότι δεν θα υπάρξει βία κατά των διαδηλωτών» στην Τουρκία.

«Βασίζομαι στο γεγονός ότι θα συζητήσουν τα προβλήματα με τους νέους της χώρας και ότι καμία βία δεν θα ασκηθεί κατά των διαδηλωτών», δήλωσε η Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, η οποία της τέθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Αλι Λάραγεντ.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και είμαστε της άποψης ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι ενός κράτους δικαίου και ότι γι' αυτόν το λόγο πρέπει η συμπεριφορά προς τους διαδηλωτές να είναι σύμφωνη με το κράτος δικαίου», σημείωσε η Μέρκελ.

Υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας ο Σόιμπλε

Υπέρ της «ειδικής σχέσης» Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην αυριανή έκδοση της Kieler Nachrichten.

Σύμφωνα με προδημοσίευση ενός αποσπάσματος της συνέντευξης που παραχώρησε από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «εάν επιτύχουμε την πολιτική ένωση της Ευρώπης όπως τη φαντάζομαι, η Τουρκία θα βρεθεί σε μια ειδική σχέση, αλλά δεν θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερντογάν: Οποιος θέλει να ζητήσει το λόγο από την κυβέρνηση να το κάνει στις κάλπες

Στο βήμα του ομιλητή στην ημερίδα για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ στην Κωνσταντινούπολη ανέβηκε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά των διαδηλωτών ενώ έκανε και λόγο για τρομερή παραπληροφόρηση από τα κοινωνικά μέσα.

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και μεγάλη εκστρατεία ψεμάτων από τα κοινωνικά μέσα», είπε και αναφερόμενος στους διαδηλωτές τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνομιλητής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Μέχρι σήμερα ο Ερντογάν υποστήριζε ότι οι διαδηλωτές στοχεύουν την εξουσία του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τους έχει χαρακτηρίσει «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες». Σήμερα πρόσθεσε άλλον έναν ισχυρισμό. Αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό για την απομάκρυνση των αντρών του ΡΚΚ από την Τουρκία και τη σταδιακή επίλυση του Κουρδικού και είπε ότι μεταξύ των διαδηλωτών «υπάρχουν και αυτοί που δεν επιθυμούν την επίλυση».

«Εδώ και δέκα χρόνια εργαζόμαστε για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις ελευθερίες» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «η κυβέρνηση τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους χώρους, τις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες».

«Οποιος θέλει να ζητήσει λογαριασμό από την κυβέρνηση, να το κάνει στις κάλπες», είπε και τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε επίθεση εναντίον της λαϊκής βούλησης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κατά τις διαμαρτυρίες (σ.σ. του κινήματος Occupy) Wall Street είχαν σκοτωθεί 17 άτομα. Παρόμοιες διαδηλώσεις και επεισόδια έχουν γίνει στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και πολύ πιο έντονα στην Ελλάδα», και διερωτήθηκε: «Ποιες ήταν οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτά;».

«Η ΕΕ προβάλλει εμπόδια για την ένταξη της Τουρκίας»

Ο Ερντογάν επέκρινε και την ΕΕ λέγοντας ότι «η Τουρκία με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι έτοιμη, με μερικές ρυθμίσεις για ένταξη στην ΕΕ». Τόνισε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να προβαίνει στα αναγκαία βήματα ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία» και επεσήμανε ότι «αυτό όμως που έχει σημασία είναι η απόφαση που θα λάβει η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για εμπόδια που προβάλλει η ΕΕ.

«Προϋπόθεση για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων είναι να έχουν ανοίξει τα κεφάλαια 23 και 24 που σχετίζονται με τη δικαιοσύνη, αλλά λόγω των εμποδίων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης που διευκολύνεται στη στάση της αυτή από την ΕΕ, εμποδίζεται η Τουρκία να ανοίξει τα κεφάλαια αυτά» είπε.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι «τα τελευταία 10,5 χρόνια δεχθήκαμε πολλές αντιδημοκρατικές επιθέσεις και το κόμμα μας απειλήθηκε με κλείσιμο. Δεν βγάλαμε όμως τους οπαδούς μας στους δρόμους» και αναφερόμενος στις επιθέσεις αυτές, είπε «όλες έχουν διαφορετικό περιτύλιγμα, αλλά είδαμε ότι ο σκοπός ήταν πάντα ο ίδιος. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις».

Fitch: Θα υποβαθμίσουμε το αξιόχρεο της Τουρκίας αν...

Παράλληλα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν συνιστούν προς το παρόν απειλή για τη βαθμίδα στην οποία βρίσκεται το κρατικό αξιόχρεο της Τουρκίας, αλλά σημείωσε ότι πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οι τουρκικές αρχές τις διαδηλώσεις αυτές.

Σύμφωνα με τον Fitch, ο οποίος είχε αξιολογήσει σε "ΒΒΒ-" την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας τον Νοέμβριο, οι διαδηλώσεις δεν έχουν φτάσει μέχρι στιγμής σε τέτοια κλίμακα που να προκαλούν σημαντική οικονομική διάσπαση, αλλά θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να βλάψουν την οικονομία αν οι αρχές δεν τις χειριστούν καλά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ