To ΔΝΤ αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις εναντίον του κατηγορίες - Χαμηλώνει τους τόνους για την Ελλάδα - iefimerida.gr

To ΔΝΤ αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις εναντίον του κατηγορίες - Χαμηλώνει τους τόνους για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί από την παραδοχή λάθος του ΔΝΤ στην πολιτική που ακολούθησε στην υπόθεση της Ελλάδας μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανάγκασε τα στελέχη του να προσπαθήσουν να κατεβάσουν τους τόνους και να μετριάσουν τις αντιδράσεις.

Στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις τόνισε πως τα μέλη της Τρόικα έχουν «στενή συνεργασία και θα συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά. Η Τρόικα έχει δουλέψει καλά και λειτουργεί καλά για την τήρηση του ελληνικού προγράμματος». Για την κριτική που ασκήθηκε στο ΔΝΤ για τον λάθος χειρισμό της περίπτωσης της Ελλάδας είπε: «πως ο κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του κανόνες και έχει καθήκον να κάνει την εκτίμησή του. Εμείς, στο ΔΝΤ, έχουμε μεγάλο σεβασμό σ' αυτό το δικαίωμα».

Αναφερόμενος καθαρά στο καυτό θέμα της Ελλάδας ο κ. Ράις είπε: «Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μοναδική, δεν υπήρχε προηγούμενο, έπρεπε να υπάρξει άμεση αντίδραση και διαχείριση του προβλήματος για να προλάβουμε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες».

Ο κ. Ράιτ υπογράμμισε, επίσης, ότι η αξιολόγηση (στην οποία περιλαμβάνονται οι επισημάνσεις για λανθασμένους υπολογισμούς) αφορά το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας παράλληλα ότι το τωρινό πρόγραμμα προχωρεί κανονικά και η Ελλάδα έχει καταφέρει «σημαντική πρόοδο», ενώ επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έδωσε και πάλι ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν οραματιζόμαστε νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα». Τόνισε επίσης ότι «ούτε προγραμματίζουμε συζητήσεις για το θέμα του χρέους σ' αυτό το σημείο» και πως «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνσή του και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι συμφωνήθηκε το χρέος να φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, συμπληρώνοντας ότι στις αρχές του 2014 οι εταίροι της Ελλάδας αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα και να αποφασίσουν για νέα αποτίμηση στις αρχές του 2015, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των δυο προηγούμενων ετών, 2013 και 2014.

«Δεν παραβιάστηκαν οι κανονισμοί του ΔΝΤ»

Ερωτηθείς εάν έχουν παραβιαστεί οι κανονισμοί του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά και ότι κάθε πολιτική που ακολουθείται από το Ταμείο εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι αναφορές του κ. Ράις για την Ελλάδα ήταν εκτενείς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε συνοπτικά αναφορές της έκθεσης του Ταμείου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι τότε επικρατούσε αβεβαιότητα και θα έπρεπε να υπάρξουν άμεσες αντιδράσεις για να αποφευχθεί η μετάδοση του ελληνικού προβλήματος σε άλλα κράτη.

Σχετικά με την Κύπρο ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί μέσα στον Ιούλιο και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι «η κάθε χώρα είναι διαφορετική περίπτωση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ