«Πράσινο φως» στην ανάπλαση των πλατειών Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής από το δήμο Αθηναίων

Κανονικά θα προχωρήσει τελικά η ανάπλαση στις πλατείας Αγ. Παντελεήμονα και Αττικής. Αν και πριν από μερικές ημέρες ο Γιάννης Σγουρός αποφάσισε να απεντάξει τα σχετικά έργα, το «πράσινο φως» για αυτά έδωσε ο δήμος Αθηναίων που προτίθεται να τα χρηματοδοτήσει.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ, η χρηματοδότηση θα γίνει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του δήμου Αθηναίων, που ανέρχονται σε 120 εκατ. ευρώ. Ο Περιφερειάρχης είχε αποφασίσει να απενταχθούν τα έργα, καθώς όπως είχε επισημάνει ο κ. Σγουρός δεν υπήρξε πρόοδος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των έργων είχε εκτιμηθεί από το ΥΠΕΚΑ σε 6 εκατ. ευρώ για τις πλατείες Αγ. Παντελεήμονα, Αττικής και Αγ. Νικολάου, ενώ στην πορεία ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ, μόνο για τις δυο πρώτες. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, πέρα από τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, με μελλοντικό στόχο τη δημιουργία περιπάτου ως το Πεδίον του Άρεως και την Ακαδημία Πλάτωνος, είχε προγραμματιστεί η ενίσχυση του πρασίνου προκειμένου να αναστραφεί και το κοινωνικό κλίμα στις δύο περιοχές.

Η απένταξη των έργων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής ήταν «προδιαγεγραμμένη, λόγω της υπερβολικής κοστολόγησης και της δυσαρμονίας τους με τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες της περιοχής. Απτό αποτέλεσμα του τι συμβαίνει όταν τα υπουργεία σχεδιάζουν, ερήμην του φυσικού υπεύθυνου για τα έργα στην πόλη, που είναι ο δήμος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, στην οποία επισημαίνει την πρόθεση να αναβαθμίσει τις δύο πλατείες με πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο κόστος.

Πάντως ο Νικήτας Κακλαμάνης επέρριψε την ευθύνη για την απένταξη των έργων στον Γιώργο Καμίνη, καλώντας να γίνει έλεγχος από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το τι εννοεί ο δήμαρχος Αθηναίων όταν μιλά για υπερβολική κοστολόγηση. Η «Ανοιχτή πόλη» με ανακοίνωσή της αναφέρθηκε σε «αυθαίρετη παρέμβαση Σγουρού», επισημαίνοντας πως το γο απεντάχθηκε για τη μεταφορά των χρημάτων του ΕΣΠΑ «στο ακριβό και αχρείαστο έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου (150 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση) και όχι σε έργα κοινωνικών υποδομών στις γειτονιές της πόλης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ