Πώς μέσα σε ένα χρόνο άλλαξε εντελώς το καταναλωτικό πρότυπο των Ελλήνων - Τι έκοψαν - iefimerida.gr

Πώς μέσα σε ένα χρόνο άλλαξε εντελώς το καταναλωτικό πρότυπο των Ελλήνων - Τι έκοψαν

Πώς μέσα σε ένα χρόνο άλλαξε εντελώς το καταναλωτικό πρότυπο των Ελλήνων - Τι έκ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αναμενόμενο, δηλαδή το απότομο «μαχαίρι» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για τις δαπάνες των νοικοκυριών τον πρώτο χρόνο της βαθιάς ύφεσης, δηλαδή το 2011, καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά το 2011 διέθεσαν 1.824 ευρώ το μήνα, έναντι 2.020 ευρώ που διέθεταν το 2010. Η μείωση αυτή σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 6,8% αλλά αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 10,8%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (19,5%), και ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%). Στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης πηγαίνει το μικρότερο ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού (3,5%).

Ενδιαφέρον παραουσιάζει και η αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου, όπως αυτό διαμορφώνεται από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά καταγράφεται σημαντική μετατόπιση των δαπανών που αφορούν στην ένδυση – υπόδηση, διαρκή αγαθά, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, μεταφορές προς τις δαπάνες που αφορούν κυρίως στη διατροφή και τη στέγαση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2010), για ένδυση - υπόδηση (-20,1%), διαρκή αγαθά (-15,7%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-9,8%), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-9,7%), μεταφορές (-9,4%), στην υγεία (-7,9%), και. στην αναψυχή και πολιτισμό και στις επικοινωνίες (-6,1%).

Μικρότερες μειώσεις παρατηρούνται στις δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (-3,2%) και εκπαίδευση (-0,8%).

Αντίθετα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στις δαπάνες διατροφής κατά 1% και στη στέγαση κατά 0,6%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ