CIA: Εμείς δώσαμε στοιχεία για το σενάριο του Zero Dark Thirty - Το συγκλονιστικό φιλμ για τον Λάντεν που πρόβαλε τον εικονικό πνιγμό - iefimerida.gr

CIA: Εμείς δώσαμε στοιχεία για το σενάριο του Zero Dark Thirty - Το συγκλονιστικό φιλμ για τον Λάντεν που πρόβαλε τον εικονικό πνιγμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Aνεξάρτητη ομάδα ερευνών δημοσιοποίησε ότι ο πρώην επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα αποκάλυψε στον σεναριογράφο της ταινίας Zero Dark Thirty άκρως απόρρητες λεπτομέρειες. Το φιλμ που κατέγραφε το πως βρέθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, προκάλεσε σάλο λόγω της παραδοχής ουσιαστικά ότι ο εικονικός πνιγμός ήταν μέθοδος ανάκρισης.

Η προκαταρκτική έκθεση της γενικής επιθεώρησης του Πενταγώνου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, αλλά περιήλθε στην κατοχή του Προγράμματος Κυβερνητικής Εποπτείας (Pogo), ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου στις ΗΠΑ που ερευνά και δημοσιοποιεί υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην κυβέρνησης, τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το Κογκρέσο και τους συνεργαζόμενους με την κυβέρνηση φορείς.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Πενταγώνου, ο Πανέτα, τότε επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών πριν γίνει υπουργός Άμυνας - θέση από την οποία αποχώρησε τον Φεβρουάριο - αποκάλυψε άκρως εμπιστευτικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση, η οποία οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, στη διάρκεια τελετής που διοργανώθηκε στη έδρα της CIA προς τιμήν όσων μετείχαν στην επιχείρηση αυτή. Στην τελετή ήταν παρών και ο Μαρκ Μπόαλ, ο σεναριογράφος του Zero Dark Thirty.

Η έρευνα της γενικής επιθεώρησης διεξήχθη ύστερα από σχετικό αίτημα του βουλευτή της Νέας Υόρκης Πίτερ Κινγκ, τότε προέδρου της επιτροπής Εσωτερικής Ασφαλείας στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής κατηγορούσε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επεδίωκε να προβάλει την μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής της πολιτικής - την εξόντωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα - μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που αποκαλύπτει το Pogo, ωστόσο εκπρόσωπος της γενικής επιθεώρησης δήλωσε ότι οι υπηρεσίες αυτές συνεχίζουν να εργάζονται επί της έρευνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ