Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS -Κάθε 10 μέρες ξένα είδη από άλλες θάλασσες εισβάλουν στα νερά της - iefimerida.gr

Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS -Κάθε 10 μέρες ξένα είδη από άλλες θάλασσες εισβάλουν στα νερά της

Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS -Κάθε 10 μέρες ξένα είδη από άλλες θάλασσες εισβάλουν σ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, που χρειάζεται περισσότερο από 100 χρόνια για να ανανεωθεί. Η ανανέωση αυτή έχει επιβραδυνθεί, καθώς το 1960 - 2000 οι ποσότητες φρέσκου νερού που καταλήγει στη Μεσόγειο (από ποτάμια) έχει μειωθεί κατά 20%.

Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που ήταν χθες, τα Ηνωμένα Εθνη (Πρόγραμμα για το Περιβάλλον/ Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης) παρουσίασαν έκθεση για την κατάσταση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο. Οπως ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος στην Αθήνα, Maria Luisa Silva Mejias:

Οπως αναφέρει και «η Καθημερινή» η Μεσόγειος, το κοινό σπίτι για περισσότερα από 150 εκατομμύρια ανθρώπους και πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές συνέπειες από τις δραστηριότητές μας. Οι διάφορες μορφές ρύπανσης, η υπεραλίευση, η υπερδόμηση και η ερημοποίηση των ακτών εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά προβλήματα. Μάλιστα, σε αυτά προστίθενται και ορισμένα νέα, όπως η ολοένα και μεγαλύτερη «εισβολή» ξενικών ειδών από άλλες θάλασσες. Μάλιστα εκτιμάται ότι κάθε 10 ημέρες ένα νέο είδος «εισβάλλει» στη Μεσόγειο.

Περισσότερο από το 65% των ιχθυοαποθεμάτων αλιεύεται πάνω από το όριο βιωσιμότητας.

Το 37% των παράκτιων οικισμών άνω των 2.000 κατοίκων εξακολουθεί να απορρίπτει τα λύματά του στη θάλασσα. Το 18% των βιολογικών καθαρισμών στη Μεσόγειο είναι ανεπαρκές, καθώς προσφέρει μόνο πρωτοβάθμια επεξεργασία.

Η διάβρωση των ακτών είναι σημαντική απειλή, ειδικά για την ανατολική Μεσόγειο. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας έως 61 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο υποθαλάσσιος θόρυβος αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά και ορισμένα είδη ψαριών. Κύριες πηγές του, ο ήχος των πλοίων και τα σόναρ που χρησιμοποιούνται στις σεισμικές έρευνες.

Περισσότερα από 100 είδη θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο απειλούνται με εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ