Αρχαιολόγοι εντόπισαν όγκο ηλικίας 120.000 ετών σε σκελετό Νεάντερνταλ [εικόνες] - iefimerida.gr

Αρχαιολόγοι εντόπισαν όγκο ηλικίας 120.000 ετών σε σκελετό Νεάντερνταλ [εικόνες]

Ογκο ηλικίας 120.000 ετών σε σκελετό Νεάντερνταλ εντόπισαν αρχαιολόγοι [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα μοναδικό ιατρικό εύρημα εντόπισαν Αμερικάνοι επιστήμονες, μελετώντας το σκελετό ενός Νεάντερνταλ που βρέθηκε στην βόρεια Κροατία. Ο όγκος που εντοπίστηκε σε πλευρικό οστό του, αποτελεί την αρχαιότερη μέχρι σήμερα γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Ντέηβιντ Φρέιερ του πανεπιστημίου του Κάνσας βρήκαν τον όγκο στο πλευρικό οστό ενός άνδρα Νεάντερταλ, που ζούσε στη βόρεια Κροατία, στο σπήλαιο Κράπινα, πριν από περίπου 120.000 χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή έφερε στο φως τον αρχαιότερο όγκο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, αφού μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών ήταν 4.000 ετών και προερχόταν από αιγυπτιακές μούμιες.

Ο όγκος έχει διάσταση περίπου 30 χιλιοστών και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε με ακτινογραφίες και τομογραφίες του απολιθώματος, προκαλώντας έκπληξη στους ερευνητές οι οποίοι επεσήμαναν ότι: «οι περιπτώσεις νεοπλασιών είναι σπάνιες στους προϊστορικούς ανθρώπινους πληθυσμούς»

Όπως είπε ο Φρέιερ, «ενδείξεις καρκίνου είναι υπερβολικά σπάνιες στο αρχείο των ανθρωπίνων απολιθωμάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι οι Νεάντερταλ, αν και ζούσαν σε ένα μη μολυσμένο περιβάλλον, τελικά ήσαν ευάλωτοι στο ίδιο είδος καρκίνου με τους σημερινούς ανθρώπους».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος Νεάντερταλ φαίνεται να έπασχε από ινώδη δυσπλασία, μια συχνή σκελετική πάθηση άγνωστης αιτιολογίας, η οποία συνήθως είναι καλοήθης και σπάνια μεταλλάσσεται σε κακοήθη, κατά την οποία το κόκαλο αντικαθίσταται από ινώδη ιστό.

Οι ερευνητές ωστόσο, δεν είναι σε θέση να βγάλουν συμπεράσματα για το αν ήταν σίγουρα καλοήθης ο όγκος, αν και πόσο πονούσε ο Νεάντερνταλ, αν είχε όγκους και σε άλλα οστά και ποια ήταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Οπως διευκρινίζουν πάντως, η μέση διάρκεια ζωής των Νεάντερταλ, υπολογίζεται ότι ήταν περίπου η μισή σε σχέση με σήμερα.

Αρχαιολόγοι εντόπισαν όγκο ηλικίας 120.000 ετών σε σκελετό Νεάντερνταλ [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Αρχαιολόγοι εντόπισαν όγκο ηλικίας 120.000 ετών σε σκελετό Νεάντερνταλ [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ