WWF: Η Ελλάδα χάνει έδαφος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - iefimerida.gr

WWF: Η Ελλάδα χάνει έδαφος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

WWF: Η Ελλάδα χάνει έδαφος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κίνδυνο που ενέχει η υποβάθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπογράμμισε η διεθνής οργάνωση WWF στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σήμερα Τετάρτη. Πεδίο στο οποίο η Ελλάδα χάνει έδαφος, όπως προειδοποιεί, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Στη χώρα μας, όπως επισημαίνει το WWF, η χρήση λιγνίτη αποτελεί ακόμα και σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας, επιβαρύνοντας κάθε χρόνο την ελληνική οικονομία με 2,3 - 4 δισ. ευρώ, ενώ με τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων η εξάρτηση αυτή θα συνεχισθεί για αρκετά ακόμα χρόνια.

«Σε γενικές γραμμές η ελληνική κυβερνητική πολιτική συντάσσεται με τις πλέον ξεπερασμένες πολιτικές χωρών εντός ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, προτάσσοντας άκριτα τα επισφαλή οφέλη εξόρυξης ορυκτών καυσίμων σε στεριά και, προσφάτως, θάλασσα», αναφέρει στο «Βήμα» ο υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής της WWF Ελλάδας, Μιχάλης Προδρόμου. «Παραμένει άξια απορίας η διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων υπό ευνοϊκούς όρους για την αξιοποίηση λιγνίτη, τη στιγμή που η εγχώρια αγορά ΑΠΕ πνέει τα λοίσθια λόγω κυρίως μη πρόσβασης στα απαραίτητα κεφάλαια», τονίζει ακόμη, σχολιάζοντας πως πέρα από το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, οι συγκεκριμένες μονάδες αποδεικνύονται και οικονομικά ασύμφορες μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην πρόσφατη αξιολόγηση «Renewable energy country attractiveness indices» στην οποία η Ελλάδα από την 20η θέση έπεσε στην 40η και τελευταία, μέσα σε έξι μήνες, σε ότι αφορά την ελκυστικότητα στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η αντίστοιχη πτώση μας όσον αφορά τις επενδύσεις αποκλειστικά σε φωτοβολταϊκά -για τα οποία ως πρόσφατα υπήρχε όπως ξέρουμε σημαντικό ενδιαφέρον- είναι από τη 14η στην 36η θέση» ανέφερε ακόμη ο κ. Προδρόμου.

Η WWF θέλει να πιέσει κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσω της καμπάνιας με τίτλο «Η δική σου ενέργεια» έχει θέσει ως στόχο την αύξηση κατά 40 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

«Η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τις συνέπειες καύσης των ορυκτών πόρων, οι κρυφές επιδοτήσεις αλλά και τα τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα έχουν συμβάλει στην αποσιώπηση του πραγματικού κόστους των ορυκτών καυσίμων», αναφέρει ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης.

Παράλληλα ο γενικός διευθυντής της WWF, Τζιμ Λιπ, προειδοποιεί πως τα περιθώρια στενεύουν. «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως στο τέλος του δρόμου της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αφιλόξενες για τον άνθρωπο κλιματικές συνθήκες και ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Αποτελεί πλέον συλλογική μας ευθύνη να διαμορφώσουμε το μέλλον που επιθυμούμε. Καλούμε τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλουν στη μετάβαση σε μορφές καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνοντας οριστικό τέλος σε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ