Yδρα: Πώς ο Δάκης Ιωάννου μετέτρεψε την «ντίβα» του Σαρωνικού σε κέντρο του παγκόσμιου καλλιτεχνικού τζετ σετ [εικόνες] - iefimerida.gr

Yδρα: Πώς ο Δάκης Ιωάννου μετέτρεψε την «ντίβα» του Σαρωνικού σε κέντρο του παγκόσμιου καλλιτεχνικού τζετ σετ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκοσμίως διάσημοι καλλιτέχνες, κορυφαίοι γκαλερίστες από κάθε γωνιά της Γης, εκλεκτοί συλλέκτες και τζετ σέτερς λάτρεις της σύγχρονης τέχνης βρέθηκαν τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ στο πανέμορφο κοσμοπολίτικο νησί της Υδρας για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ελβετού καλλιτέχνη Urs Fischer στο χώρο που βρίσκονται τα παλαιά σφαγεία.

Τα σφαγεία, το μικρό αυτό κτίριο στο πλάι της Χώρας του νησιού, ήταν κάποτε το μέρος όπου αφού αποβίβαζαν τα ζώα, τα έσφαζαν για να μεταφέρουν το κρέας πιο εύκολα. Τα τσιγκέλια και τα κάγκελα είναι ακόμα εκεί να θυμίζουν το παρελθόν του χώρου.

Εδώ και κάποια χρόνια όμως, το σφαγείο φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες, τους διασημότερους καλλιτέχνες του πλανήτη, κάτω από την ομπρέλα του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του ιδιοκτήτη του, ενός εκ των σημαντικότερων συλλεκτών τέχνης παγκοσμίως, Δάκη Ιωάννου.

Ο διεθνώς γνωστός Ελβετός καλλιτέχνης Urs Fischer αναλαμβάνει να υλοποιήσει μια μεγάλη συμμετοχική δράση στην Υδρα σε ανάθεση του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος εκθέσεων που πραγματοποιεί το ΔΕΣΤΕ στα παλιά σφαγεία.

Συγκεκριμένα, με ανοιχτή πρόσκληση του καλλιτέχνη, καλούνται όλα τα παιδιά από τα δύο σχολεία του νησιού, ενήλικες Υδραίοι αλλά και οι παραθεριστές και επισκέπτες του νησιού και της διοργάνωσης, να δημιουργήσουν αντικείμενα από πολύχρωμο πηλό. Το σύνολο των αντικειμένων, τα αποτελέσματα διαφορετικών εμπνεύσεων, δεξιοτήτων, προθέσεων και διαδικασιών θα συγκροτήσουν ένα έργο - ίχνος, το σώμα μιας συλλογικής, ανοιχτής επιτέλεσης το οποίο θα εγκατασταθεί θραυσματικά, στο εσωτερικό αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού σφαγείου.

Ανώνυμο σύνολο πολλών επώνυμων δημιουργών το έργο θα αποτελέσει έτσι ένα είδος συμφωνίας σε πηλό, ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες και ταυτόχρονα την υλοποίηση ενός συλλογικού βλέμματος πάνω στο νησί και τις ιστορίες του, με την περιέργεια και το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη να κινούν τα επιμέρους μέρη της όλης διαδικασίας. Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Υδρα εγκαινιάστηκε το 2009 στα παλιά σφαγεία του νησιού, ένα μέρος υποβλητικό, ασυνήθιστο και εξαιρετικά φορτισμένο.

Παρότι πρόσφατα αποκαταστημένος και ανακαινισμένος, ο χώρος διατηρεί πολλά αυθεντικά στοιχεία του πρότερου χαρακτήρα του και εξακολουθεί να φέρει σημάδια του παρελθόντος, διαφυλάσσοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την αρχική ταυτότητά του. Από το 2009 και κάθε καλοκαίρι παραχωρείται σε έναν καλλιτέχνη, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει μια έκθεση ειδικά σχεδιασμένη για το συγκεκριμένο χώρο και το νησί. Η έκθεση - δράση του Urs Fischer, όπως και ο κατάλογος που πρόκειται να τη συνοδεύει, είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

Ο Ελβετός καλλιτέχνης διασταυρώνει τα πεδία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της εγκατάστασης, όπως επίσης, της φωτογραφίας και του σχεδίου, σε ένα πολυσχιδές έργο που δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί, επιτυγχάνοντας έτσι συγκρίσεις με τη δουλειά των Martin Kippenberger, Franz West, Fischli & Weiss και άλλων.

Το έργο του απηχεί ταυτόχρονα τις εναλλασσόμενες διαθέσεις του dada, της pop art και της εννοιολογικής τέχνης και χρησιμοποιεί μία ευρεία γκάμα υλικών όπως τροφές, καθρέφτες και λάσπη. Διαμένει στη Νέα Υόρκη και αυτή την περίοδο παρουσιάζει αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Αντζελες (MOCA).

Μάλιστα, για να γνωρίσουμε καλύτερα τον καλλιτέχνη καθώς και τις εικαστικές προθέσεις του, σήμερα Τετάρτη 5/6 (7 μ.μ.), ο Urs Fischer θα μιλήσει για το έργο του σε μια ανοιχτή (δωρεάν) διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Είσοδος Ελεύθερη, Νεοφύτου Δούκα 4, 5ος όροφος - η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά).

Tα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης 4 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου
Ωρες λειτουργίας Δευτέρα - Κυριακή 11:00 - 13:00 & 19:00 - 22:00
Τρίτες, κλειστά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ