Ελικόπτερο που ελέγχεται με τη σκέψη κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες [εικόνες] - iefimerida.gr

Ελικόπτερο που ελέγχεται με τη σκέψη κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες [εικόνες]

Ελικόπτερο που ελέγχεται με τη σκέψη κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, κατασκεύασαν ένα μικρό ελικόπτερο το οποίο κινείται με τη δύναμη της σκέψης, «διαβάζοντας» τα εγκεφαλικά κύματα του χειριστή του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Χε του Κολλεγίου Επιστήμης και Μηχανικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα έκαναν δοκιμές με πέντε εθελοντές και κάθε εθελοντής κατάφερε να κατευθύνει το ελικόπτερο με το νου του.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται για την καθοδήγησή του είναι μη επεμβατική και βασίζεται σε ένα ειδικό καπέλο με 64 ηλεκτρόδια τα οποία δημιουργούν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να καταγράψουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου του χειριστή

Μάλιστα οι εθελοντές δε χρειαζόταν να κοιτούν καν το ελικόπτερο και απλά σκέφτονταν που θέλουν να το πάνε, ενώ οι εντολές από το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στέλνονταν στο ελικόπτερο από το καπέλο μέσω wi-fi

Οπως αναφέρει ο Χε, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών: «Δείξαμε για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν το πέταγμα ιπτάμενων ρομπότ, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους και τα αντίστοιχα εγκεφαλικά κύματα»

Το νέο επίτευγμα εντάσσεται στη ολοένα διευρυνόμενη έρευνα πάνω στις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (brain-computers interfaces), και το νέο αυτό επίτευγμα ελπίζεται ότι θα συμβάλει στην μελλοντική κατασκευή ρομποτικών βοηθών, τα οποία θα επιτρέπουν σε παράλυτους ή όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, να κινούνται αυτόνομα μέσω εντολών της σκέψης τους.

Ελικόπτερο που ελέγχεται με τη σκέψη κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ελικόπτερο που ελέγχεται με τη σκέψη κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ελικόπτερο που ελέγχεται με τη σκέψη κατασκεύασαν αμερικανοί επιστήμονες [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ