Γιατί μαλώνουν στην κυβέρνηση: Γκρίνιες, υπονόμευση και σενάρια για εκλογές - iefimerida.gr

Γιατί μαλώνουν στην κυβέρνηση: Γκρίνιες, υπονόμευση και σενάρια για εκλογές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μπαϊράκι που σήκωσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης εναντίον του πρωθυπουργού με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα δάνεια» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Συναγερμός στα κόμματα για πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, συναγερμός έχει σημάνει στα δύο «μικρά» κόμματα της συγκυβέρνησης που αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με αποτέλεσμα να αναγκάζονται τα ίδια να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. «Είναι τρελό να πάμε σε εκλογές. Ο Σαμαράς θα επικαλείται το success story της Ελλάδας, εμείς τι θα λέμε;» διερωτώνται κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ τα οποία δεν αντιλαμβάνονται τη στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά. Και συμπληρώνουν: «Το μόνο που θα καταφέρει ο πρωθυπουργός είναι να δώσει 32% στον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια να μας παρακαλάει να σχηματίσουμε μαζί κυβέρνηση. Η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία».

Προεκλογικό τοπίο

Πράγματι όλα τα κόμματα εμφάνισαν χθες εικόνα προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκδήλωση στην Καισαριανή και καταφέρθηκε εναντίον του Αντώνη Σαμαρά (προσδιορίζοντας έτσι το δίδυμο της προεκλογικής μάχης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ). Ο πρωθυπουργός έκανε παράσταση σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού ως να βρισκόμαστε σε πλήρη προεκλογική περίοδο. Ο Φώτης Κουβέλης παρέστη σε εκδήλωση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και βρήκε ευκαιρία να κάνει προσκλητήριο σε όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τη ΔΗΜΑΡ.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε εκ νέου τη δυσαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ μπλόκαραν τόσο την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και την διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει τη νομοθεσία που προστατεύει τους δανειολήπτες από την κατάσχεση σπιτιών.

Εχει νεύρα και ο πρωθυπουργός

Οι μίνι κυβερνητικές κρίσεις, με αποκορύφωμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα έχουν ενοχλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κ. Σαμαρά ο οποίος επισήμως διαψεύδει ότι είναι στις προθέσεις του η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του φθινοπώρου.

Ο ίδιος είναι αρκετά προβληματισμένος από τη στάση των άλλων δύο εταίρων και θα επιχειρήσει την προσεχή εβδομάδα να οριοθετήσει το πλαίσιο των σχέσεων των τριών εταίρων.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, διότι ο πρωθυπουργός την Πέμπτη αναχωρεί για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι και το Σαββατοκύριακο είναι το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει την Κυριακή, αναμένεται να λυθούν τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει στη συγκυβέρνηση.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και αναφέρουν ότι τους δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα την τελευταία περίοδο, δίνοντας την αίσθηση, όχι του κυβερνητικού εταίρου, όπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά περισσότερο ενός κόμματος της αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και κυρίως τηρεί χαμηλούς τόνους, δείχνοντας, ως ένα βαθμό, κατανόηση στη στάση του ΠΑΣΟΚ που θέλει να έχει μια διακριτή παρουσία από τη ΝΔ, καθώς αισθάνεται ιδιαίτερα πιεσμένο αφού στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Εξαλλοι με το ΠΑΣΟΚ στο Μαξίμου

Ομως, μερικές φορές είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους, ενίοτε και την οργή τους, στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση του κ. Βενιζέλου και συνολικά του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από θέματα.

Τα επεισόδια είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό που προκάλεσε και τη μεγάλη έκρηξη στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ σε δεύτερο χρόνο, για την προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Μα καλά, τι ζητάει το ΠΑΣΟΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι συνεχώς με τη στάση του δημιουργεί προβλήματα;» έλεγαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις πληροφορήθηκαν το νέο επεισόδιο που επιβαρύνει το κλίμα για την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με το Βήμα.

Αμέσως άρχισαν οι αναλύσεις και οι συζητήσεις για τον πραγματικό στόχο του κ. Βενιζέλου και μια άποψη που κυριαρχεί είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει σταδιακά να αποδυναμωθεί ο πρωθυπουργός και να κερδίσει μεσοπρόθεσμα ο ίδιος. Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, ότι ο κ. Βενιζέλος δείχνει ένα πρωτοφανές πολιτικό άγχος, υποδεικνύοντας, όχι μόνο την κυβερνητική ατζέντα, αλλά ακόμα υπό ποιες συνθήκες πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως π.χ. ο ανασχηματισμός που συνταγματικά αποτελεί πρωθυπουργικό «προνόμιο».

Βρίζουν τον Βενιζέλο σε «γαλάζιο» σάιτ

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι το άρθρο που αναρτήθηκε στο «γαλάζιας» αποχρώσεως σάιτ Antinews. Με τίτλο «Ας τολμήσει ο Βενιζέλος να ρίξει την κυβέρνηση και δε θα βρίσκει ούτε την ψήφο του» ο ανώνυμος αρθρογράφος καταφέρεται σκαιά εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γράφει :

«Τελικά πρέπει να έχεις μεγάλο θράσος για να είσαι ακόμη πρόεδρος σε ένα ΠΑΣΟΚ που καταρρέει επειδή ο κόσμος το οδηγεί στην κατάρρευση. Ο Β. Βενιζέλος, λοιπόν, αποφάσισε να δηλώσει μπαϊράκι και με ψευτοτσαμπουκάδες να επιτεθεί κατά πάντων. Όλοι του φταίνε εκτός από τον ίδιο.

Φυσικά δε θα μπορούσε να μην επιτεθεί στον Σαμαρά. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι με τη ΝΔ συνεργάζεται για εθνικούς λόγους, όμως έχουν μεγάλες διαφορές τα δύο κόμματα και αυτό φάνηκε πιο καθαρά στο ζήτημα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μπορεί ο κ. Σαμαράς να θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι δική του, και η ΝΔ ότι είναι της ΝΔ, όμως ο ίδιος δεν στηρίζει μια κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, επισήμανε.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εταίρους», είπε κι έθεσε εκ νέου ζήτημα ανασχηματισμού, επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής. Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά και του Φώτη Κουβέλη, όταν ήταν εναντίον του Μνημονίου και για τον κ. Σαμαρά είπε ότι ήθελε, τότε, να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου.

«Στην Ελλάδα είναι και υποχρεωτικό να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται τίποτα. Είναι η εγγύηση της σταθερότητας, της ενότητας και της προοπτικής». Για το ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπάρχει ακόμα ένας σκληρός πυρήνας μελών και στελεχών του και τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου για την εκλογή των γραμματειών του κόμματος και να συμβάλλουν έτσι στην αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

«Τους θέλουμε όλους, αλλά δεν μπορούμε να παρακαλάμε, να δεχόμαστε προσβολές, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε μικροαλαζονείες ανιστόρητες. Είμαστε ανοιχτοί, είμαστε ευγενείς, είμαστε γενναιόδωροι, αλλά είμαστε αξιοπρεπείς και αποφασισμένοι. Χρειάζεται πίστη, αυτοπεποίθηση, όχι μόνο για δική μας εσωτερική χρήση, αλλά για να μεταφέρουμε και στην κοινωνία», επισήμανε. Πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι υπό τον έλεγχο κανενός, ούτε θα τεθεί ποτέ, γι' αυτό και κρατούν απόσταση από το κόμμα αυτοί που ονομάζονται «συμφέροντα».

«Εχουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ώριμων αρχηγών και πρωθυπουργών τους οποίους δεν μπορούμε να συντονίσουμε. Κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν. Αυτό είναι ένα παθολογικό φαινόμενο», επισήμανε μιλώντας στο Κιλκίς, και πρόσθεσε πως στα δύσκολα, όπως είναι σήμερα, χρειάζεται να έχει κανείς και ορισμένες δυνατότητες για να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Σχετικά με το κλίμα αμφισβήτησης στο ΠΑΣΟΚ και με τις συμπεριφορές όσων έχουν διαφοροποιηθεί, παρατήρησε ότι «τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ παθαίνουν σοκ επειδή το κόμμα είχε 162 βουλευτές κι έμεινε με 32». Παρατήρησε ότι από τους 35 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν τα Μνημόνια οι 33 ήταν με τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και οι δύο δικοί του, ενώ σημείωσε πως στη συνέχεια όλοι αυτοί «φυσικά τον ρίξανε» τον κ. Παπανδρέου.

Επέκρινε συμπεριφορές πρώην στελεχών λέγοντας: «Πολιτικά στελέχη θέλουν να φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ αλλά να κρατάνε τους ανθρώπους τους σε διάφορες υπηρεσίες. Φεύγω από το ΠΑΣΟΚ αλλά θέλω να έχω τους δικούς μου συμβούλους ως συμβούλους του Στουρνάρα, τους μεταθέτω εκεί. Θέλω να φύγω από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά θέλω να αφήσω το γραφείο μου στον Χατζηδάκη».

Για τα πρώην στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησαν ή στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αναζητούν το παλιό ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πρόκειται να το βρουν. «Όποιος θεωρεί ότι θα ξαναβρεί το παλιό ΠΑΣΟΚ αλλού και ότι θα λειτουργήσει το κράτος όπως λειτουργούσε δεν θα μπορέσουμε να τον ικανοποιήσουμε. Πρέπει να πούμε την αλήθεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για «φασίζουσα αθλιότητα» με αφορμή αντισυγκέντρωση στο Κιλκίς. «Αυτό που έγινε ήταν μια αθλιότητα, μια αντισυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπαν τίποτε. Ούτε υπάρχει θέμα χρυσού, ούτε το επισπεύδει κανείς. Ήταν συνθήματα εναντίον του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν εναντίον της επένδυσης. Αυτό ήταν μια φασίζουσα αθλιότητα διότι αντισυγκεντρώσεις κάνει η ακροδεξιά», υπογράμμισε.

Προφανώς ο κ. Βενιζέλος βλέπει ότι χάνει το κόσμο κάτω από τα πόδια του, γι' αυτό και αντιδρά με τέτοιο τρόπο. Διότι όπως έχουμε κατά καιρούς γράψει, «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Αν θέλει ο κ. Βενιζέλος ας ρίξει την κυβέρνηση. Και τότε δε θα βρίσκει ούτε την ψήφο τους στις κάλπες».

Νέα κόντρα: Αντίθετη η ΔΗΜΑΡ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Το δικό του μπαϊράκι σήκωσε και πάλι χθες ο Φώτης Κουβέλης σε ένα κρίσιμο για την κυβέρνηση θέμα εκδηλώνοντας την αντίθεσή του στην εν εξελίξει αποκρατικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Οπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, «η ΕΥΑΘ δεν πρέπει να αποτελέσει μέγεθος το οποίο θα εκχωρηθεί στην οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία».

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και τούτο ανεξάρτητα από συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΥΑΘ. Άλλο θέμα αυτό και τελείως διαφορετικό ζήτημα να εκχωρηθεί η εκμετάλλευση της ΕΥΑΘ στον οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Στη συνάντηση Κουβέλη - Μπουτάρη συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό, η ΕΥΑΘ, το λιμάνι και άλλα επιμέρους. «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο» δήλωσε σχετικά ο κ. Κουβέλης.

«Θέλω να σας πω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες, έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, πρέπει να έχουν δημοκρατικό περιεχόμενο και επιλέγω χαρακτηριστικά να αναφερθώ στην ΕΥΑΘ» τόνισε.

«Κοινός είναι ο τόπος ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει φοβερές δυνατότητες, αυτές οι δυνατότητες πρέπει να αξιοποιηθούν. Προβλήματα επιλύονται αλλά υπάρχουν και άλλα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η δημοτική αρχή αυτό κάνει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να «μπλοκάρει» την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της εισηγμένης βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και βρίσκεται στη δεύτερη φάση του. «Διεκδικητές» της ΕΥΑΘ είναι τα σχήματα SUEZ Environment SAS - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ και MEKOROT Development and Enterprise Ltd - Γ. Αποστολόπουλος AE Συμμετοχών - MIYA Water Projects Netherlands BV - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ