Γερμανικό «Όχι» στην γαλλική πρόταση για τα ελληνικά ομόλογα - iefimerida.gr

Γερμανικό «Όχι» στην γαλλική πρόταση για τα ελληνικά ομόλογα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κόκκινη κάρτα έβγαλε ο Γιούργκεν Σταρκ στη γαλλική πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα κι ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δύσκολο να γίνει συζήτηση επ' αυτής της βάσης. «Αυτό το εργαλείο απορρίπτεται», τόνισε το μέλος της Ε.Ε. της ΕΚΤ, σχολιάζοντας το γαλλικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να ανταλλάξουν μέρος του ελληνικού Χρέους που λήγει, με νέα ομόλογα υπό την εγγύηση της Ευρωζώνης.

«Θα σπάσει τον κανόνα τη μη διάσωσης του άρθρου 125 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης» σημείωσε ο Γ. Σταρκ στη συνέντευξη του στη DIE ZEIT κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι σήκωσε κόκκινη σημαία στις γαλλικές προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο, οι τράπεζες θα πληρωθούν το 30% των ομολόγων που λήγουν, ενώ για το υπόλοιπο 70%, το 50% θα μετατραπεί σε νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας και το 20% θα επενδυθεί σε ένα «κουμπαρά» ομολόγων αξιολόγησης ΑΑΑ, που θα τελεί υπό την εγγύηση του EFSF ήτοι της Ευρωζώνης.

«Τα χρέη ενός κράτους- μέλους δεν θα πρέπει να αναλαμβάνονται από Ευρωπαϊκούς οργανισμούς ή άλλα κράτη- μέλη. Έχουμε κανόνες στην Ευρωζώνη και πρέπει να τους τηρούμε», σημείωσε ο Γ. Σταρκ, συμπληρώνοντας ότι εάν η επιχείρηση συμμετοχής των ιδιωτών εξελιχθεί σε αναδιάρθρωση Χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν μέρος ή το σύνολο των κεφαλαίων τους, καθώς έχουν μεγάλη έκθεση στο ελληνικό Χρέος κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, καθώς δεν θα μπορούν να χορηγούνται αρκετά δάνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ