Νέα Εκθεση βόμβα για την παραοικονομία -Πρωταθλήτρια η Ελλάδα - iefimerida.gr

Νέα Εκθεση βόμβα για την παραοικονομία -Πρωταθλήτρια η Ελλάδα

Νέα Εκθεση βόμβα για τη παραοικονομία -Πρωταθλήτρια η Ελλάδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο υψηλότερο σκαλοπάτι των 21 χωρών- μελών του ΟΟΣΑ που μπήκαν στο μικροσκόπιο διεθνούς έρευνας για το εύρος της παραοικονομίας, βρίσκεται η Ελλάδα! Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας του βρετανικού think tank INSTITUTE OF ECONOMIC AFFAIRS, σύμφωνα με τα οποία η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα το 2012 άγγιξε το 24% του ΑΕΠ δηλαδή υπολογίζεται στα 45 δισ. ευρώ!!!

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόβλημα διεθνώς οφείλεται στα βάρη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, στη ποιότητα των κρατικών θεσμών, στην εργατική νομοθεσία. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι εργάζονται ανασφάλιστοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πάνω από 48 εκατομμύρια στις χώρες του ΟΟΣΑ! Υπολογίζεται, δε, ότι η «γκρίζα» οικονομία αγγίζει το 10% του βρετανικού ΑΕΠ, περίπου το 14% των Βόρειων ευρωπαϊκών χωρών και το 20- 30% του ΑΕΠ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου!

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές των δεδομένων της έρευνας, μια μείωση των φορολογικών βαρών θα οδηγούσε στο περιορισμό της παραοικονομίας, καθώς θα άνοιγε ένας ενάρετος κύκλος χαμηλών φορολογικών συντελεστών, λιγότερης ανασφάλιστης εργασίας, υψηλότερου φορολογικού ήθους, μεγαλύτερων φορολογικών εσόδων άρα και περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρει κανείς ότι πίσω από την Ελλάδα, βρίσκεται η Ιταλία με παραοικονομία στο 21,6% του ΑΕΠ της και ακολουθούν από κοντά με ποσοστά πάνω από 19%, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ